Historie VARI 1950 - 1960

Zveřejněno: 21. 12. 2016, autor: František Šimák, přečteno: 3 818✕

Vánoce jsou tady. Ženský blázní - uklízí, pečou cukroví, shání dárky.... je to šílenství..... Moje babička je to samé. Raději se klidím z cesty. Rád bych pomohl, ale stejně bych to udělal špatně. Však to pánové znáte, lepší zalézt do kouta a nevylézat :-) Co je na tom pozitivního? Sepsal jsem další část vývoje fabriky, ve které jsem dělal celý svůj život.

 

Začátek výstavby závodu v Libici n/C. r. 1950

Začátek výstavby závodu v Libici n/C.
r. 1950

Provedení dokumentace tohoto závodu bylo orientováno pro tehdejší plánovanou výrobní náplň, a to opravy traktorů pro zemědělský sektor a výrobu náhradních dílů k těmto traktorům. Technické řešení dokumentace se provádělo dle tehdejších nejmodernějších poznatků se zaměřením na příslušné rezervy eventuelního přírůstku a rozšíření závodu po stránce zaměstnanců a všech potřebných kapacit. Nedílnou součástí tohoto projektu byla výstavba všech sociálních, zdravotních i kulturních zařízení dle tehdejší platných ČSN.


PŘIPRAVENÁ KONSTRUKCE K MOTÁŽI 1951

Příprava střešní konstrukce
r. 1951

I tato zařízení byla patřičně dimenzována pro eventuelní rozšíření závodu.  Patřičná péče byla věnována řádné kanalizační síti a čisticí stanici (s ohledem na prováděné generální opravy traktorů). Tato dokumentace uvažovala s možností rozšíření kapacity závodu na 1000 zaměstnanců. Závod Libice nad Cidlinou je umístěn velmi výhodně s ohledem na dopravu – leží na hlavní železniční trati Praha – Kolín, má autobusové spojení s okolím, a tím je doprava zaměstnanců řešena vcelku bez problémů.


POHLED NA STAVBU 1951

Výstavba haly pro opravy traktorů,
nynější montážní hala
r. 1951

Po vzhledové stránce, vzhledem udržovaným parkovým úpravám s dostatkem zeleně před i uvnitř, patří mezi nejlepší na okrese. I po stránce hygienicko- zdravotní možno konstatovat, že závod má moderní sociální zařízení, šatny, umyvárny se sprchami, závodní kuchyň s jídelnou, kantýnu, ordinaci praktického i zubního lékaře a bytové jednotky přímo u závodu v Libici nad Cidlinou a 8 nových bytových jednotek v Poděbradech. V souladu se zásadami péče o ochranu zdraví pracujících klade závod velký důraz na rekreaci zaměstnanců.


STĚHOVÁMÍ STROJŮ DO NOVÝCH HAL 1952

Stěhování obráběcích strojů do nových hal
r. 1952

Začátek výstavby nového závodu UMEZ Libice nad Cidlinou spadá na konec roku 1950, kdy se v závodě zvedla výroba z původních 3 mil. Kč na 8 mil. Kč. S postupující výstavbou závodu UMEZ v Libici nad Cidlinou docházelo k postupnému přemísťování výroby z Pátku, i tehdejších provozoven „Cukrovar“ a fy. „Fér“ Libice nad Cidlinou, do dokončovaných nových objektů závodu UMEZ Libice nad Cidlinou. V roce 1955 bylo docíleno objemu hrubé výroby za 31 mil. Kč a závod zaměstnával cca 500 lidí. Komplexní výstavba závodu byla dokončena v roce 1956.  


ZÁVOD V JIŘÍKOVĚ  r. 1955

Pobočný závod v Jiříkově
r. 1955

Došlo k dalším organizačním změnám. Do roku 1955 se závod jmenoval ÚMEZ Libice nad Cidlinou - Ústředí pro mechanizaci zemědělství Libice nad Cidlinou. Od roku 1956 do roku 1960 Opravna zemědělských strojů Libice nad Cidlinou. V letech 1955 až 1960 jako samostatný podnik měl pobočné závody: v Pečkách, V Jablonném v Podještědí, v Jiříkově (viz. obr.), v Písku slévárnu litiny a barevných kovů a v Praze modelárnu. Bez pobočných závodů podnik zaměstnával 490 lidí. V roce 1959 došlo k prvnímu rozšíření  závodu, byla postavena moderní nástrojárna.


Výrobní program závodu v letech 1953 až 1960 byl:

Další článek bude začínat rokem 1961, kdy byl podnik začleněn s novým názvem MEPOL (Mechanizační podnik Libice nad Cidlinou) do Sdružení zemědělských strojů v Praze. 

Přeju Vám všem krásné Vánoce, hlavně pohodu a klid :-)


Dobrý sváteční den,

ani o svátcích mě to nedá, tak Vám touto cestou vkládám do druhé galerie viz níže nově objevené dobové fotografie firmy V. FÉR v Libici nad Cidlinou, která byla založena v roce 1893 a byla to první továrna na vozy, Libice nad Cidlinou. Tato továrna firmě VARI v tu dobu firmě ÚMEZ Libice nad Cidlinou v 50. letech pomáhala s výrobou zemědělské mechanizace. Tyto fotografie jsou opravdu unikátní, proto jsem se chtěl s Vámi o ně podělit :-)

S pozdravem a přáním Vše nejlepší v novém roce 2017 přeje František Šimák

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.

Související články

Související fotografie