Historie VARI 1969 - OČIMA ZAMĚSTNANCŮ

Zveřejněno: 23. 2. 2017, autor: František Šimák, přečteno: 6 067✕

Jak jsem slíbil v minulém díle, navštívil jsem dva bývalé zaměstnance, pana Vondrušku a pana Beránka, aby mi pověděli, jak to tenkrát bylo s licenční smlouvou a se zahájením výroby. Bylo to velmi příjemné povídání při kafíčku. Však také co my důchodci máme dělat jiného :-D

 

Krátká zpověď našeho bývalého zaměstnance pana václava Vondrušky

Narodil jsem se v roce 1920. V roce 1935 mě dal otec učit klempířem do Městce Králové. Po vyučení jsem začal jako jeden z nejmladších zaměstnanců s pořadovým číslem 13 pracovat ve firmě Jelínek v Pátku. Nejdříve jsem dělal klempíře, později si mě pan Jelínek oblíbil a dal mi funkci parťáka. Vyráběli jsme od ručního nářadí až po zemědělské stroje. Už tenkrát se musela firma zviditelnit a tak mě pan Jelínek poslal na výstavu zemědělských strojů do Prahy. Těsně před válkou jsem se vrátil pracovat na místo, kde jsem se vyučil, do Městce Králové. Myslel jsem, že za války se tam ukryji před totálním nasazením, ale mýlil jsem se. Musel jsem nastoupit do Německa jako totálně nasazený. Pracoval jsem jako svářeč u firmy, co vyráběla třaskaviny. Tam jsem se naučil perfektně německy a polsky. Jak se ukázalo, později se to moc hodilo. Po válce jsem pracoval všude možně až po postavení závodu ÚMEZ Libice nad Cidlinou, kam jsem roku 1953 nastoupil. Pomáhal jsem zavádět výrobu a vše, co bylo potřeba. V roce 1957 jsem se zúčastnil pro závod MEPOL Libice nad Cidlinou první mezinárodní výstavy v Helsinkách Finsko. Vystavovali jsme zkoušečku vstřikovacích čerpadel dieselových motorů ZVP-120. Osobně náš stánek navštívil finský prezident a já jsem měl tu čest s ním o našem závodě a konkrétně o vystavovaném stroji hovořit. Moc se mu náš stánek a vystavovaný stroj líbil. Tato výstava měla pro ÚMEZ velký význam. V zahraničí se dovídali, že i my v Československu umíme vyrábět. Kolem roku 1968 jsem nastoupil v MEPOLU Libice nad Cidlinou do OTS. Tam jsem pracoval s panem Kurkou. V roce 1969 koupil podnik Agrostroj Jičín společně se závodem MEPOL Libice nad Cidlinou licenci Gutbrodu. Posléze mě závod poslal s několika zaměstnanci Agrostroje Jičín na školení do Německa k firmě Gutbrod. Toto školení bylo pro dovozce a prodejce výrobků Gutbrod. Školení osobně vedl pan Walter Gutbrod, syn zakladatele firmy Gutbrod pana Wilhema Gutbroda. Měl jsem čest se s ním při průběhu školení několikrát osobně setkat. Byl to velmi inteligentní a vstřícný pán. Veškeré náklady na školení hradila firma Gutbrod. Po 14 dnech v Německu jsme se přesunuli do Mâconu ve Francii. Tam jsme měli několikrát možnost navštívit /ram/ Montáž prvních vzorků TERRAvýrobní haly, kde firma Gutbrod vyráběla malou zemědělskou mechanizaci. Ve výrobě pracovalo mnoho cizinců (Rakušané, Poláci, Maďaři, Jugoslávci, ale také Čechoslováci). Také ve Francii měl hlavní slovo pan Walter Gutbrod. Co se týče našeho zázemí, vše měli velmi dobře zajištěné. Po návratu jsem stále pracoval v OTS. Když byly dovezeny první vzorky strojů Gutbrod-Terra do Mepolu, sestavoval jsem je s panem Kurkou a posléze jsme je předváděli jak vedení závodu,  tak i zaměstnancům.  Po zavedení výroby jsem začal intenzivně jezdit po výstavách jak v tuzemsku (Brno, České Budějovice, Olomouc, Plzeň, Nitra, Bratislava, Košice a jiné), tak i v zahraničí (Finsko, Maďarsko, NDR, Polsko, Rumunsko, Bulharsko, Jugoslávie, Japonska a jiné)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

  

 

Pana JIŘÍHO Beránka, bývalého zaměstnance Mepolu, jsme se zeptali, jak to bylo s licencí Gutbrod a se zahájením výroby

Prvních pět let po podepsání licenční smlouvy 1969-1974 se splácel licenční poplatek 4% z výrobků a zboží, dalších pět let do roku 1979 to činilo 2%. Po roce 1974 do roku 1985 se platilo 1% z výrobků a zboží.

Po celou dobu splácení licenčního poplatku jsme v závodě MEPOL Libice nad Cidlinou nesměli vyvíjet nové výrobky, nebo stávající systém TERRA renovovat.

/ram/ Výroba převodových skříní MF-70V druhé polovině roku 1969, především na útvarech předvýrobních etap, byla věnována kapacita převážně na vývoj a výrobu přípravků pro sériovou výrobu a zavedení nového výrobního programu. V rámci této přípravy byly vlastními silami vyvinuty a vyrobeny složité jednoúčelové obráběcí stroje SKS-07, LTZ-18 a později LTZ-21. Tyto stroje zajišťovaly vysokou rentabilitu při sériové výrobě nejdůležitějších částí výroby TERRA, tj. převodových skříní. Na těchto jednoúčelových strojích se vyráběly převodové skříně T-20, T-2, BSU, a převodová skříň ECO, kterou firma GUTBROD ve Francii montovala s okopávací soupravou OSU-61. Zároveň se s touto převodovou skříní platila v malém podílu licence. Dále se začala na jednoúčelovém stroji vlastní konstrukce LTZ-21 vyrábět pro Agrostroj Jičín převodová skříň MF-70.

Převodové skříně T-19 a později DSK-316 se vyráběly na jednoúčelových strojích dovezených z Německa tak zvaných MONFORDECH.

/ram/ Výroba v Českých Budějovicích

 

V rámci zvládnutí náporu při výrobě nového programu TERRA systém, se část dokumentace předala do Motoru České Budějovice a to konkrétně na výrobu dvoutaktních motorů TERRA.

 

 

 

V mateřském závodě MEPOLU se vyráběly řídítka a dokompletoval se motor (páčka a bowden plynu).

Do Maďarska se předala další dokumentace a to: návěs N-3,5, sněhová fréza AFS-351, nastavovací těleso NT-2, hrobkovací a shrnovací radlice, sekačka na parkovou trávu ŽTR-48, kultivátor pasivní AKY-356.

Podnik Agrostroj Jičín nám vyráběl lištové sekačky N-76 později AZS-345.

/ram/ Sečení lištové prstové AZS-345/ram/ Sečení lištové bezprsté AZS-346

 

 

 

 

 

  

V závodě MEPOL Libice nad Cidlinou se vyráběly všechny převodové skříně pro systém TERRA, T-2, T-20, T-19, BSU, dále kypřicí ústrojí a vše ke kypření, tažná náprava a ostatní výrobky.

Než začal náš závod MEPOL Libice nad Cidlinou dodávat výrobky TERRA na trh, tak firma Gutbrod dodala několik kusů TERRA systému ještě pod názvem Gutbrod do TUZEXU. Dále firma Gutbrod  krátkou dobu dodávala do našeho závodu náhradní díly, které se v naší republice nevyráběly, hlavně na motor MJ-5, (karburátor, odstředivé spojky, zapalovaní, startér aj.)

Protože tyto výrobky se musely firmě Gutbrod platit valutami, tak se intenzivně hledal výrobce doma v Československu. Postupem času se začaly výše uvedené náhradní díly vyrábět v naší republice a to: karburátor MOTOR České Budějovice, zapalování ve firmě PAL-Jihlava, páčky plynu ve firmě METELIS Nejdek aj.

Po rozjetí výroby malé zemědělské mechanizace TERRA, zajišťovalo prodej v tuzemsku ZEMPO Praha a POLNOPO Bratislava, v zahraničí, ale jenom do zemí RVHP, zajišťoval prodej  PZO MOTOKOV Praha. Postupem času si závod MEPOL Libice nad Cidlinou vytváří po celém tehdejším Československu svoji obchodní síť. 

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.

Související články

Související fotografie