Historie VARI 1990-1991

Zveřejněno: 8. 10. 2017, autor: František Šimák, přečteno: 10 728✕

Zdravím vás, vážení čtenáři, trochu se nám ochladilo, proto mi nezbývá, než sedět pěkně doma v teple a při čím dál delších večerech pro vás sepsat zase pár řádek z historie VARI. Dnes se podíváme na začátek devadesátých let, kdy se podnik MEPOL osamostatnil, vznikla podniková prodejna a začala se budovat nová obchodní síť. Přeji vám příjemné chvíle s VARI.

V roce 1990, kdy došlo k definitivnímu osamostatnění výrobního závodu MEPOL Libice nad Cidlinou, bylo ještě pro Agrostroj Jičín vyrobeno 12.302 ks převodových skříní MF-70. V závodě MEPOL Libice nad Cidlinou pracovalo celkem 366 zaměstnanců. Do roku 1991 funguje výrobní podnik MEPOL Libice nad Cidlinou jako akciová společnost s 100% účastí státu. Ředitelem podniku byl stále pan Ing. Stanislav Hora.

Vzhledem k ukončení do té doby tradiční distribuce výrobků VARI přes státní podnik Zempo a Polnopo na Slovensku, které prodávaly přes distribuční místa ZZN a Motokov, nemohlo dojit k přerušení výroby a následného propadu obchodu. Prvním krokem k samostatnému fungování podniku v nové době tržního hospodářství bylo vybudování vlastního obchodního oddělení v čele s podnikovou prodejnou, která doposud neexistovala. Další velkou změnou byl přechod z centrálního plánování na vlastní plánování, ruku v ruce s budováním vlastní distribuční sítě jak v tuzemsku, tak i v zahraničí. Koncem roku 1991 byla vybudována v zadní části areálu PODNIKOVÁ PRODEJNA.

Podniková prodejna v roce 1992

/ram/Podniková prodejnaProdejna a kanceláře se sociálním zařízením byly situovány do tří buněk a pro sklad finálních výrobků a náhradních dílů byly využity stávající plechové sklady. V tu dobu se začala budovat tuzemská obchodní síť a na Slovensku, Polsku a Maďarsku zahraniční obchodní síť.

Značkovou PODNIKOVOU PRODEJNU jsem zakládal ve spolupráci s obchodním náměstkem panem Jiřím Beránkem, panem Milanem Bacílkem, Josefem Bártou a paní Naďou Tučkovou. Posléze po odchodu pana Bacílka a pana Bárty jsem se stal vedoucím prodejny.

 

Tato prodejna byla samostatně hospodařící subjekt. Výhodou bylo, že finální výrobky a náhradní díly se vyráběly přímo v závodě, a tím prodejna mohla okamžitě reagovat na požadavky zákazníků.

Při zakládání podnikové prodejny se začalo najíždět i na počítačový systém prodeje a evidence skladu. Byla to první vlaštovka, kde se odbouraly pracné evidence výrobků na kartách, a začalo se vše evidovat v počítači. První počítačový program s názvem ALVOS zaváděl ve spolupráci zaměstnanců podnikové prodejny pan Vorlíček. Jeho program skladování a prodeje měli v obměněné podobě někteří obchodní partneři VARI i po roce 2000. Postupem času se v podnikové prodejně začal zavádět i velkoobchod. Prvním prodejcem VARI v nové době byl pan Truhlář z jižních Čech a spolu s ním dalších cca 20 prodejců, kteří začali budovat prodejní síť. Řada prodejců fungovala na principu konsignačních skladů, kdy docházelo k fakturaci zpětně po prodeji zboží. Tehdejší obchodní marže se pohybovala v rozmezí 5-10 %.Počátky prvních prodejců byly většinou velmi skromné v prostorech rodinných domů, garážích a dvorcích. Ve městech to byly především menší obchodní jednotky bývalých prodejen různých družstev. Některé firmy ovšem do oboru MZM vstoupily velkoryse a budovali vlastní velké prodejny ze servisem, i dnes splňující vysoké nároky na kvalitu prodeje. Jak se tenkrát „začínalo“ si můžete prohlédnout v přiložené fotogalerii. Vari se nedá upřít prvenství v této činnosti, a postupem let další dovozci a značky často začali stavět svojí distribuci na těchto již vybudovaných základech. Díky těmto začátkům Česká republika dodnes disponuje vysoce kvalitní a hustou odbornou prodejní sítí, kde lze zakoupit kvalitní značky a kde zákazník dostane nadstandardní služby v podobě poradenství, odborného prodeje, servisu a pozáručního zázemí náhradních dílů. Tato nezávislá prodejní sít je nezbytným spojovacím prvkem mezi výrobci a zákazníky.

V roce 1992 proběhla v akciovém podniku MEPOL Libice nad Cidlinou privatizace, společnost vlastnili podílové fondy a drobní akcionáři. V tomto roce se pro Agrostroj Jičín vyrobilo 8.300 ks MF-70.

V tomtéž roce byl uveden na trh čtyřkolový traktůrek VARI QUATTRO, zatím jen s dvoutaktním motorem. Později s příchodem motorů HONDA se traktůrky osazovaly i motory HONDA. Tyto traktůrky měly hydraulicky ovládaný jak přední, tak i zadní závěs. Protože základem tohoto stroje byla převodová skříň DSK-317, mohl si uživatel objednat přestavbu svého malotraktoru právě na Quattro. Ve své době to byly velmi populární a prodejné čtyřkolé malotraktory. Později se výrobně kooperovaly se závodem na Ukrajině.

 

 /ram/ VARI QUATTRO/ram/VARI QUATTRO/ram/VARI QUATTRO/ram/VARI QUATTRO

 

 

 

 

 

 

 

/ram/Lištová sekačka VOP

 

Novými výrobky byla také jednoduchá motorová motyčka MOTMO postavená na základě převodovky T-2 a jednoúčelová lištová sekačka VOP vyráběná v kooperaci s Vojenským opravárenským závodem v Lišově.

 

 

 

V roce 1992 probíhají také první jednání s firmou BG Technik o dodávkách moderních čtyřtaktních motorů HONDA. Tuto novou etapu závodu si však necháme do další kapitoly.

 

 

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.

Související fotografie