Rotavátor z rotační plečky

Zveřejněno: 3. 9. 2019, autor: Jaromír Malich, přečteno: 3 253✕

Delší dobu mě vrtalo hlavou, jak si usnadnit kypření záhonů. Na klasický rotavátor to není, protože záhonky jsou úzké a je potřeba snadno manipulovatelný stroj. Tak přišla řada na úpravu rotační plečky.

K úpravě jsem přistoupil jednoduše - za použití co nejvíce sériově dostupných komponent přímo od výrobce. Znamenalo to vlastně jen několik pořízených dílů, kromě dvou rozpěrek mezi kypřicí hvězdice ještě podložku se šestihranem pod stahovací matice a osový svorník z vertikutátoru. Ten jsem po odměření správné délky zkrátil a na jeho konci mi jeden z mých známých vytvořil závit.

Pak přišlo na řadu zkompletování. Je důležité napsat, že vždy je zapotřebí postupovat v souladu s návodem k obsluze, což znamená hlavně správné přesazení jednotlivých hvězdic vůči sobě. Kdybych všechny hvězdice namontoval kypřicími čepelemi stejně proti sobě, asi by z toho vzniklo skákavé zařízení se špatným pracovním výsledkem. Tím, že jsou jednotlivé celky hvězdic vůči sobě správně přesazené, je záběr stroje v půdě plynulý.

Pro zakrytování jsem použil také sériový kryt pracovního ústrojí, pouze zbavený svých bočnic.

134

Po nasazení pohonné jednotky přišla na řadu první zkouška a výsledek vidíte na přiložených fotkách. Hlína je nádherně najemno zpracovaná do hloubky zhruba 15 cm, záběr činí po rozšíření 45 cm. Tím, že plochu přejedu několikrát, získám perfektně připravenou půdu pro setí nebo sázení, případně tento strojek využiji na podzim na uvolněných záhonech, které budu rýt později. Takto vytvořený minikultivátor udělá i spoustu práce ve skleníku nebo foliovníku.

657

Celá úprava je záležitostí několika stovek korun. Jde o věc, kterou zvládne udělat opravdu každý. Čím jednodušeji, tím lépe. Když není po ruce vercajk pro vytvoření závitu, udělá to za vás každý šikovný strojní zámečník, jemuž to zabere chvilku.

 

Rotační plečka jde samozřejmě upravit dále na větší záběry, po dokoupení svorníku z vertikutátoru, ještě dalších dvou oboustranných hvězdic a úpravě krytování máte skvělý stroj se záběrem až k 60 cm. Ale to zas někdy příště...

 

Přeji vám krásné dny :-)

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.