RAPTOR HYDRO s mulčovačem

Zveřejněno: 9. 9. 2021, autor: Bronislav Malý, přečteno: 1 916✕

Pokusím se vyjevit další možnost zpracování zelené hmoty. Upřímně - na tento adaptér jsem se těšil asi nejvíc. 

Takže jsem zase měnil adapéry. Obraceš sena za MULČOVAČ. Práce obdobná jako s výměnou jiných adaptérů, dá se zvládnout v jednom a v pohodě. Máme tady další, už poslední, díl údržby  užitkových travnatých ploch. Vybral jsem pozemek, který byl letos již jednou sekán -konec května - a tráva nám dorostla do takové ideální výšky pro mulčovač. Jak jsem zmiňoval, to, co jsem sekal bubnovkou nebylo už na mulčovač. Na ta tuhá nepoddajná stébla mulčovací adaptér najíždí, zvedá ho a je to trápení stroje i obsluhy. Nelehce to zvládá i silnější mulčovač a vykazuje stejné problémy i takový F700 Hydro. Jen připomenu - jde o skladbu rostlin, ne výšku či hustotu porostu. 

Takže plocha ideální, bych řekl a jde se na to!! Začínám pomalu, s respektem a rozvahou vjíždět do hmoty, ale velice rychle sahám po ovládací páce hydrostatické převodovky abych popohnal stroj  vřed. Zrychlil jsem, ale že by to bylo na motoru slyšet - to teda nebylo. Jen jedna část byla vyšší tráva, tam jsem na rychlosti pojezdu ubíral, aby zatížením motoru neklesali i otáčky na žacím noži. 

20210731_154408    20210731_154414    20210731_154421

No a tak jsem jezdil v té hmotě a manipulovat se strojem na obrátkách, dle podmínek mnělil rychlost a směr pojezdu napadlo mě, že je to vlastně malá F700 Hydro!  Malá záběrem i výkonem motoru, ale úplně stejně a dobře ovladatelná - flexibilní. Ty obrátky se strojem a ostatní manipulaci, když jsou volná obě kola a ne na tuhé nápravě, bych přál  zkusit si každému a až potom aby potili svoje argumenty. 

20210731_154450    20210731_154455    20210731_154459

20210731_154721    20210731_154831    20210731_155111

Nebyl bych to já, abych nevyjádřil svůj pohled na danou techniku. Označení mulčovacího adaptéru je RMS - 600. Jde asi jen o jakési obchodní označení. Asi nevyjadřuje šíři záběru. Vnitřní šířka krytu je cca 610mm a délka mučovacího nože je 565mm. 

20210727_164837

Jsem majitelem stroje F 550  a velice bych chtěl stejný trubkový rám jako má raptorový mulčovač upevněný po vnějších bocích krytu a vyvedený dopředu nahoru k vodící ostruze. Má svoje opodstatnění a budu dumat, jak si ho doplnit. Zmínil jsem vodící ostruhu s možností výškového nastavení. Nejsou s tímto řešením  žádné problémy, funguje jak má a nevidím důvod k případné změně. Ovšem první co z adaptéru letělo do . . .  daleka, je ta legiskativní hadra (vlastní název) vysící před vstupem do sekacího prostoru. Nemáte zdání, jak se hlavně motoru ulevilo. Hmotu tak chrlí levým bokem před mulčovač, která je případně znovu nabrána. Proto doporučuji jezdit pravou stranou k ještě neposečenému. Takže to ulehčí zpracování hmoty a tím umožní i vyšší rychlost pojezdu. Že je menší - kratší travní zbytek? No nevím jak moc v tomto případě záleží na délce posečeného stébla ale i tak - není menší travní zbytek jen díky "hadře". Na to má převážně vliv množství hmoty a rychlost pojezdu, pak ostrost nože.

20210727_170525     20210727_170444  

Pomalu se dostáváme k motoru. Jóó Kohler! Ten je tam znát a je dobře, že byl i na tento stroj použit. Jeho výhody jsou v této gregaci nejopodstatněnější. Moje praktické srovnání s Hondou GSV  190 je, že Kohler je tam prostě znát od prvního použití. Dá se udusit i GXV390 v F 700 HYDRO nesmyslnýma požadavkama, ale o tom to není. Ten Kohler má svoji sílu, kterou uživatel slabších motorizací pozná napoprvé. Nechci zde víc pět ódy na tento motor, ale s jiným bych tento stroj nechtěl. Teď mě napadá - proč já vlastně Raptora ještě nemám? Nevíte někdo? 

Pak tu máme systém výměny adaptérů. Není beznářaďový, ale to nečiní až takové problémy. Existuje i návodné video výrobce jak na to. Jen z lajckého pohledu nechápu, proč ty čtyři šrouby držící adaptér mají 15mm hlavu!!  Dovedu si představit, že ne každý má tuto velikost ořechu doma k dispozici, proto si prosím dobře přečtěte návod, kde jsou vypsány šechny potřebné velikosti klíčů. Já jen doplním, že šrouby jdou povolit i 1/2" ráčnou s 15mm ořechem.  Další důležitou součástí je spodní krycí plech řemene pohonu a daptérů. Každý má svůj.  Zapomeňte na to, že jeho montáž vynecháte!!!  Budou problémy už během práce! 

No a jsme u BOZP

Je to jednoduché. Pevná obuv a dlouhé kalhoty plus ochrana očí. Pracovní rukavice jsou až na posledním místě. Nebudu toto svoje tvrzení nijak víc obhajovat, protože při práci poznáte jestli si vymýšlím, nebo na tom něco je. 

Závěrem chci říci - je spousta lidí a přibývají,  kteří dnes řeší jen trávu a jiný úklid. Do hlíny nemají potřebu, nebo s jinou technikou. Raptor je pro tyto lidi, ale nejen pro ně, ten nejvhodnější výrobek od Vari. Raptor poseče, nahrabe, zmulčuje, zamete, odhrne, můžete se za ním i vozit a to zcela legálně, vozík má TP pro provoz na pozenmích komunikacích  třetí a nižší třídy, můžete se vozit na sulce, taktéž "s papírama"   při udržbě rozlehlejších rovinatých pozenků. Budete s ním při práci rychlí a tím pádem efektivní s bezvadnou ovladatelností. Nebudete se muset za ním courat, když je hmoty málo a výkonu na rozdávání a žádná jiná rychlost není k dipozici a nebudete muset vypínat pojezd, když toho bude až moc. Plus výkon motoru. Nejsem expert, ale vřele ho doporučuju a stojí se o tento stroj zajímat při případném výběru. 

Je na čase, abych se s váma rozloučil. Snažil jsem se Vám Raptora předvést s vybranými  nejběžnějšími adaptéry a jak snimi svou práci v různých podmínkách zvládá. No a přidal k tomu něco z toho "jak to vidím já". 

Hezké dny přeju. 

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.

Související články