RAPTOR HYDRO s kartáčem

Zveřejněno: 18. 1. 2023, autor: Bronislav Malý, přečteno: 1 277✕

Zima je v plném proudu, a protože stroje Vari mohou pracovat po celý rok, dostal Raptor válcový zametací kartáč a úkol – odklízet sníh!

Jak vidíte už z fotek, zavčas jsem na multifunkčním nosiči Raptor Hydro předělal adaptéry z "letních" na zimní. Raptor dostal válcový zametací kartáč RKV-1000. No netrvalo dlouho a stroj se velmi hodil. Napadl sníh.

20221210_114558Při přestavbě mě mile překvapily šrouby držící adaptéry, jak jsou už z výroby ošetřeny měděnou vazelínou (viz foto), a i díky ní s povolováním nebyl sebemenší problém. Příjemný detail jsou naváděcí trny před závitem šroubu, které usnadňují instalaci adaptéru k nosiči. Výměna adapterů je fakt jednoduchá, vlastně jen povolit 4 šrouby a 2 z nich rukou úplně vyšroubovat a pak vše zpět utáhnout, to je celé. Žádné složité nastavovaní vzdálenosti, ladění řemenů a opětovné vracení se zpět, pokud se to nepodaří.

Práce s Raptorem je ta nejlepší práce se strojem Vari, jakou jsem kdy dělal. Ať sečení, mulčování nebo teď úklid sněhu ze zpevněných ploch je díky hydrostatické převodovce velice pohodlné a efektivní. Když je třeba, uberete na pojezdové rychlosti, přitom pracovní adaptér pracuje v nezměněném režimu. Když je možnost, zrychlíte pojezd, šetříte čas, respektive je dříve hotovo a jistě to má vliv na úsporu pohonných hmot. Zdá se to úplně přirozené a logické, ALE například nejbližší český konkurent Raptoru tohle neumí, i když se papírově tváří, že ano. U konkurence totiž musíte pustit páku adaptéru, nebo páku pojezdu pro změnu rychlosti, jinak vám totiž chybí ruce. To má však VARI ergonomicky skvěle vyřešené tím, že spouštění pojezdu i spojky adaptéru máte na jedné ruce.

Vynikající je tak manipulace se strojem. Jedna ruka vede stroj, druhá je na voliči převodovky, zrychluje se, zpomaluje se, dopředu – dozadu – jak je libo. Úžasný, opravdu pohodlný, jednoduchý.

Abych nezapomněl, hydropřevodovka má v sobě již z výroby nainstalovanou i automatickou uzávěrku diferenciálu, kterou oceníte na povrchu se zhoršenou adhezí. V kombinaci se sněhovými řetězy je tak Raptor úplný tank. Musím také ocenit spojku spouštění adaptéru Noram/VARI. Zmáčknete jakkoliv razantně páku spuštění kartáče/sekačky/čehokoliv a stroj si to prostě pobere a spustí. Spojka má v sobě integrovanou zároveň i brzdu, takže třeba u mulčovače nebo bubnovky je bezpečnost zaručena!

Strojem a adaptéry hýbe dnes výhradně motor Kohler o obsahu 224 ccm s plnohodnotným tlakovým mazáním, olejovým filtrem a palivovým čerpadlem, nejsilnější motor v nabídce firmy Vari. Hýbe s tím tak, že se nevyskytne nějaká výkonová nedostatečnost. Přídavná palivová nádrž s trojcestným ventilem vám podstatně zvyšuje akční rádius, protože přes 5 litrů paliva je spousta hodin práce bez nutnosti dolévání benzínu. Válcový zametací kartáč RKV - 1000 má svoje limity ve vrstvě odklízeného sněhu, optimálně okolo 10 cm. To ale řeší předsazená odhrnovací radlice ROR-1000, která se připojuje k rámu kartáče namísto sběrné nádoby. Větší část vrstvy sněhu odhrne, kartáč pak dočistí zbytek. Výsledek opět perfektní. Já onu radlici neměl, vyřešilo se to dvojím přejetím a bylo taky čisto. Opravdu to mete do čista do čista). Samozřejmě máte ještě možnost volby 2 rychlostí otáček kartáče, zimní a letní.

Vše, co popisuji, můžete vidět ve videu i přiložených fotkách, teda kromě té radlice. Myslím, že je tam jasně vidět, jak dobrý ten stroj je a jak dobrý je samotný zametací adaptér. Nebojte se Raptora, je to skvělý stroj, který umí rozhodně překvapit.

Přeji Vám krásné zimní dny a buďte zdraví.

Bronislav

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.

Související fotografie