Třetí kolo a jeho další všestranné využití

Zveřejněno: 19. 3. 2019, autor: Miloš Valenta, přečteno: 9 341✕

Starého psa novým kouskům nenaučíš. Ale já ho naučil! Nyní pracuje dle mých představ tak, jak jsem si umanul a to velmi dobře.

To je staré pořekadlo, ale o psa zde vůbec nepůjde, i když Scotty je mém videu snad všude, lump.

Jedná se o přestavbu na více funkcí třetího kola pro malotraktor VARI. Již před dvěma roky jsem napsal článek „ Vari má tři kola?“ a tam jsem se zmiňoval, že jeho použití lze dále rozšiřovat. Tak tedy nyní vás seznámím, jaké nové doplňky jsem si již pro sebe vyrobil, aby kolo nezahálelo na ložiskách jako stabilní opora a pouze nejezdilo bezúčelně začepované za malotraktorem a nechalo se k tomu ještě pouze vláčet, tak to tedy ne!

Takže o tom, že může sloužit jako tahač již asi víte z mého staršího článku. Do oka na čepu jsem uvazoval lano a tahal klády po zemi. Ale to nebylo úplně to pravé ořechové – ještě se k tomu vrátím.

Rozhodl jsem se dodělat pár doplňků nasazovacích do třetího kola. Je to prosté a jednoduché. Páteřní jekl  jsem kdysi úmyslně zvolit tak, aby šel do něj velmi lehce s malou vůlí vsadit jekl o třídu menší. Vysvětlím – v tomto případě do jeklu 50x50x2 vsazuji 45x45x2. To je základní princip, který využívám u více svých výrobků. Takže další věci jsou tvořeny z menšího rozměru jeklu. Všechny se aretují zasunutím šroubu s okem.

DSC03516DSC03517DSC03511DSC03513DSC03433DSC03503DSC03514DSC03521DSC03431DSC03434DSC03508DSC03437DSC03504DSC03507DSC03435DSC03505

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jako první uvádím nasazovací ruční naviják. Jeho hlavní využití je při stahování a převoz klád, které uvážu za lano navijáku a nadzvednu. Tím se rapidně sníží tření o zem – klády se pak dotýkají pouze v zadní části, nehledě na to, že malotraktor se více zatíží, což je také žádoucí. Dále třeba tento naviják používám na uvázání  Vari ke stromu přes tkanou kurtu, třeba při práci s lesním navijákem pro přitažení klád v lese – též již asi znáte.

Další věc, kterou také používám je tažné zařízení pro převoz naloženého vleku za auto po pozemku, kam bych se autem již nedostal. Opět vsadím jekl do třetího kola a začepuji šroubem s okem. Pak mohu jednoduše s vlekem popojet bez nadzvedávání a tahání. Prostě bez dřiny. Tahám na první rychlost a úplnou aretací kol. Pokud máte pozemek svažitý, doporučuji ještě nasadit a používat mou kotoučovou brzdu na VARI.

Jak jsem začal, tak i skončím. Nevěřte úslovím o starém psu, který odmítá cokoli nového, vždy jde co vylepšovat a usnadnit si práci.  Ono stačí jen chtít………

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.

Související články