Jak jsem si pořídil VARI

Zveřejněno: 5. 1. 2017, autor: Miloš Valenta, přečteno: 2 915✕

Vše začalo přípravou nedělního oběda, kdy jsem pomáhal se škrábáním brambor zakoupených v síťce. Byly nezvykle bílé, uvnitř zpola černé. Valná část - většina, spolu s nahnilými skončila v koši, zbytek po uvaření se shodoval s bramborami krmnými - bez barvy a chuti.

To mě rozčílilo tak, že rozhodnutí bylo zcela jasné - vypěstujeme si je na chatě sami - je tam příhodný pozemek, který lehce zúrodníme. Čtyři hodiny mi trvalo, než jsem zlomil násadu od rýče a po dvou dnech i samotný rýč. Vzniklo ale malé políčko i za cenu mozolů a bolavých zad, avšak já to nevzdal. Svařil jsem si hrobkovací radličku, pomocí tažného lana z auta zapřáhl svého bratra coby tažné zvíře a po vzoru bratří Veverků pomocí tohoto ruchadla jsme vytvořili jakési řádky.
Ten rok jsem hrdě vypěstoval dvě malé přepravky chutných brambor. Sečteno - podtrženo moc práce a na konci hlad.
Došlo opět k druhému a podstatnému rozhodnutí - tudy cesta k bramboru nevede, je zapotřebí nějaká mechanizace!
Na různých výstavách jsem již dříve okukoval různé stroje a nejvíce z nich mi učarovala VARI. Jsou samozřejmě i jiné, ovšem přehazování klínových řemenů jako u kombajnu i celkové provedení mě ihned odradilo. Pokud porovnám kvalitu, bez váhání jsem zvolil VARINKU - precizní zpracování, ocelolitinová převodovka se šnekovým převodem, řazení s ozubenými koly, těžká a vyvážená, kvalitní motory, bezvadná sestava pro mnoho využití.
Koupil jsem si VARI GLOBAL, pro potěšení (pro rodinu na práci) s motorem HONDA GSV - 190, mám totiž těžší půdu a k tomu ještě příslušenství na práci s tímto strojem, do kterého jsem se zamiloval. Někdy mám dokonce pocit, že na ni moje manželka snad i žárlí. Nedávno prohlásila: "já jsem tě nemohla sehnat, že jsi byl zase u ní? No jo, se mnou se tak nemazlíš a tam s ní trávíš hodiny a hodiny!"
Práce s VARI je už nyní lehká. Políčko jsem rozšířil a s přehledem zoral, přejel rotavátorem a hrobkovacími radlicemi udělal řádky - sám a bez větší námahy.
Bramborami to začalo a bramborami to také končí. Říká se, že "čím blbější sedlák, tím lepší brambory". A já měl loni přepychovou úrodu - ale to asi díky mechanizaci. Snad.

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.

Související fotografie