RAPTOR HYDRO s bubnovou sekačkou

Zveřejněno: 5. 8. 2021, autor: Bronislav Malý, přečteno: 2 005✕

Tento multifunkční nosič je mezi námi již nějakou dobu. No mě napadlo, že zjistím, co v něm je a jak svým majitelům, kterých mimochodem přibývá, dokáže posloužit. 

Tento stroj již v roce 2016 získal ocenění GRAND PRIX TECHAGRO a jeho obliba bych řekl stále stoupá. Zraje jako víno by se chtělo říct? Možná. Patřím do kategorie lidí, kdy se hned nenadchnu pro cokoli nového a nepěji hned ódy, aniž bych měl s daným výrobem vlastní praktickou zkušenost. Tak asi dozrál čas, abych nějakou tu zkušenost získal. Využil jsem prázninové "okurkové sezony" v předváděčkách a požádal výrobce o zapůjčení stroje. Vyhověli mi. 

A když si mám na něco "sáhnout", vyberu trošku extrém, chcete-li hraniční podmínky často nad rámec doporučení výroce. Spojil jsem tedy RAPTORA s pětinožovým adaptérem bubnového sečení RBS 700  a jako plochu jsem zvolil neudržovaný, pozemek. 

20210731_151933    20210731_152040  20210731_152005

Možná se ptáte, proč ne mulčovač? Ze zkušeností, co mám, tak v takových podmínkách se mulčovače moc nechytají a to bez ohledu na to, jaký mají výkon nebo šíři záběru. Stroj najíždí na hmotu - zaklání se a až v určitém momentu zakousne nůž, jenže to už je tolik hmoty a takový nápor na výkon, že to žadný motor neustojí. Prostě jsou problémy. Bubnovka si poradí prostě líp. A taky že poradila. I díky motoru KOHLER. Ten motor se rval, co mu síly stačili a vyhrál. Viz. video. 

Více fotek a pro demonstraci důležité video bude asi pod článkem. Teď něco k technickým věcem :

Velkým krokem vpřed je záměna kol. Z šípovým vzorem  za kola s travním dezénem. Mají neuvěřitelný grip, nekloužou, drží. Ovládací prvky na stranově i výškově nastavitelných řídítkách s AV systémem jsou v dobrých pozicích. Páčka napínací kladky řemene převodovky napravo a ovládání hydrostatické převodovky napravo. Dá se tedy plynule měnit rychlost v závislosti na podmínkách včetně zpětného chodu. Nad páčkou napínací kladky řemene převodovky je páka ovládání pohonu adaptérů, kterou se ovládá  spojka NORAM Vari. Nalevo dole je potom páčka brzdy. Brzdí se před převodovku obě kola diskovou brzdou. Lze ji používat při sjezdech, v pohodě ubrzdí stroj i díky již popsaným pneu. Velikou výhodou je otáčení na souvratích. Žádná tuhá náprava - jde to jako s diferenciálem!! Takže lehce - bez námahy. Kde ale bude třeba, zasáhne automatická uzávěrka diferenciálu. Raptor má také jednu anomálii, kterou nemá žádný jiný stroj od Vari!! Co to je? Jsou to dvě nádrže na palivo. Jedna je standartní na motoru a druhá je integrovaná v řídítkách a má objem přes čtyři litry. Nádrže mezi sebou přepíná obsluha třícestným ventilem na levém boku motoru. Takže buď jedna nádrž, nebo druhá, nikdy ne současně a třetí - středová poloha je palivo uzavřeno.  Myslím, že ve většině případů tím odpadá "kanystr s sebou". Ono 1,5 L + 4,5 L je asi dost paliva na kde jakou plochu. 

Přejdeme k samotnému sečení. 

Po roztočení sekacího bubnu přes NORAM spojku jsem s respektem, tedy pěkně pomalu, najel do hmoty. A dobrý!! Jede to!! Postupně jsem přidával na pojezdu, až jsem tak nějak našel jakési  optimum, kdy motor stíhal vzhledem k podmínkám a sekací buben neztrácel otáčky. Tady se vyznamenal motor Kohler, ten pozvedl Raptor zase o kus výš. Nejvýmluvněji to bude asi vidět na videu jak se s tím stroj porval, jak jsem ho ovládal a vůbec - jak to šlo.

IMG_20210731_151843  IMG_20210731_151845   IMG_20210731_151849 IMG_20210731_151715  20210731_152520   20210731_152141

Chtěl bych se trošku vyjádřit k bezpečnosti při práci se strojem. Teda k bezpečnosti pro obsluhu. Zapomeňte na obuv ala CROCS a holá lítka!! Bermudy, tříčvrťáky apod.  Pracovní obuv a dlouhé kalhoty ať je horko jaké chce. Pozná to každý, kdo se strojem opravdu dělá. Pracovní rukavice a ochrana očí jsou pak příjemným doplňkem. Opravdu nepodceňute ochranu obzvláště dolních končetin. Že se nemá nikdo další v blízkosti stroje motat,  když seče, je myslím taky základ. On když ten jeden z pěti nožů dobře chytne vhodný kámen, dost to bolí a to je ta lepší varianta.  

Raptor s adaptérem bubnového sečení mě celkově překvapil. Překvapil mě víc, než jsem čekal. Díky hydrostatické převodovce, motoru a šíři záběru, budete vždy rychlejší a tím pádem efektivnější v sečení než s jakoukoli bubnovou sekačkou. S tím souvisí čas potřebný k práci a spotřeba paliva. Motor Kohler má sice psanou nejvyšší spotřebu z používaných motorů, ale díky volbě rychlosti může celé sečení vyjít v palivu nejúsporněji. 

Přeji pěkné dny a brzy zase s Raptorem na shledanou. 

 

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.

Související články