Kartáč CB-80 nejen na listí + video

Zveřejněno: 31. 10. 2016, autor: Jaromír Malich, přečteno: 935✕

A je to tady – přišel sychravý podzim a padá listí. Kdo má delší, zpevněnou příjezdovou cestu k domu, stará se o místní parkoviště nebo o plochy kolem bytových domů, a chce mít uklizeno, využije nový trend doby v podobě jednoúčelového zametacího kartáče, který využijete celoročně, takže nebude zahálet někde v rohu garáže.

 

Šikovný kartáč CB-80 jsem testoval v provedení s motorem Honda GCV 160. Při prvním ,,osahání“ mě zaujala jeho celkově kompaktní stavba, vynikající svou malou délkou. To víte, my uživatelé nechceme žádné dlouhé a obrovité monstrum, vyhovuje nám, když je stroj hbitý a obratný.

DSC_0009DSC_0001DSC_0446

Tady se na to šlo prostě od lesa, jak se říká. Proč něco dělat složitě, když to jde jednoduše – více než polovina komponent je prý společných s ,,letními jednoúčeláky“. Pracovní kartáč má záběr 80 cm a je stavitelný v pěti polohách, přítlak štětin volíte tak, že u vodicího kola ubíráte či přidáváte podložky. Tohle je svým systémem značně podobné vodicí ostruze mulčovače. Jen abych nezapomněl, nechybí dvě rychlosti pojezdu, které se řadí přehozením řemínku. Kola pochopitelně nemají traktorový dezén, ale pro zlepšení záběru na pevné ploše mají podobný vzhled jako ty u sněžných fréz.Náprava je tuhá, ale záběr kol jde vypojit vytažením kolíku z jejich středu.

DSC_0581DSC_0588DSC_0064

Řidítka jsou při porovnání se sekačkami kratší, ale příjemně se mi drží. Plastové ovládací páky netlačí do rukou. Prostě jednoduché a účelné, jak to jen jde. Co se týká požadavku na výkon, žádný extraobrovský motor není potřeba, stačí jen, aby roztočil kartáč a zároveň udržel v chodu pojezd. Komu je ,,gécévéčko“ málo a chce za každou cenu motor s větším obsahem, pak v nabídce uvidí i provedení s motorem XP-200.

 

Startuju. Zapnout sytič, zatáhnout za startovadlo a přepnout na ,,zajíce“ - a jde se pracovat. Já těmhle moderním motorům přicházím čím dál více na chuť. Když si představím minulé doby, kdy nejeden uživatel techniky zápasil se studenými starty, dneska je skutečnost úplně někde jinde. Jo, musím uznat, že Honda GCV 160 má pěkně kultivovaný chod, žádný kravál se nekoná.

DSC_0348DSC_0035DSC_0030

Důkladně jsem vyzkoušel úklid listí i drobných, běžných nečistot. Pršelo a tak jsem se bál, bych se s ním nenapálil a nebyl zklamán. Ale škoda, že takhle odvedená práce zůstane prostá mému kritickému oku – protože cébéčko krásně zametlo všechno, na co přišlo. Větší vrstvu listí jsem uklízel maximálně na tři čtvrtiny záběru, pracovní kartáč pak dokonale vyčistil celou plochu.

DSC_0352DSC_0358DSC_0520

Příliš velký přítlak štětin je tady na škodu, protože může dojít k mírnému snížení otáček a pokud je listí moc, pak kartáč začne nečistoty přehazovat. Obrovskou výhodu nacházím v tom, že pokud bych potřeboval důkladně uklidit například podél obrubníků, přehodím si pojezdový řemen, tím snížím rychlost a zametu do posledního smítka. Na změnu rychlosti není třeba nářadí, všechno udělám holýma rukama.

DSC_0557DSC_0542DSC_0546

Po celou dobu testování jsem si užíval výbornou obratnost stroje, která je daná nejen celkovou délkou, ale také velkými a především širokými koly. Když přišlo na řadu odklízení běžných nečistot (kamínků a jiného nepořádku z asfaltové plochy), zapojil jsem do akce sběrací box – a tady je pracovní efekt vlastně dvojnásobný, nejen že uklidím, ale nečistoty i posbírám a pro vysypání se z pracoviště obsluhy nehnu ani na krok.

 

CB-80 mě zaujala. Pro mě má řadu promyšlených prvků, jenž mi zpříjemňují práci – ať už je to onen box pro sběr uklízeného materiálu nebo že mě ovládací páky netlačí při práci do rukou. On si člověk řekne, že to jsou věci druhořadé –ale nikoliv! Víte, jak je například otravné, když Vás při dvouhodinové práci stále něco tlačí do dlaní?! Když přijde zima a napadne sníh, ani tehdy kartáč nemusí stát v garáži, v příslušenství naleznete shrnovací pluh.

 

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.

Související články