Jak jsem trávník přetvořil na políčko 2

Zveřejněno: 19. 4. 2020, autor: Jaromír Malich, přečteno: 2 824✕

V prvním, podzimním díle, jsem Vám ukázal, jak z trávníku založit políčko. Avšak zima je za námi, vzduch se již ohřál slunečními paprsky a přišel čas znovu na políčko vyrazit. Tentokrát už přišla na řadu příprava půdy rotavátorem za účelem pozdějšího setí a sázení.

No, ale ten jarní začátek jsem jednoduchý neměl. Plevel z kompostu mi na políčku přes zimu vyrašil neskutečným způsobem a bylo zapotřebí celou plochu ručním pletím trochu zkultivovat. Kdybych byl líný, tak to hned projedu rotavátorem, ale pak bych půdu asi od plevelů nikdy v životě nevyčistil. Tohle je zásadní chyba, kterou někteří z nás děláme. Zaplevelená plocha se po projetí kypřičem promění v houšť plevelů, kterou nikdo nikdy nezlikviduje. Záměrně nechci uvádět možnost použití totálních herbicidů, protože mám rád biologicky neškodné pěstování a chemii tak nějak na zahradě prostě nepoužívám.

123

Pak přišlo na řadu samotné kypření. Stačí provést několik přejezdů na druhý rychlostní stupeň převodovky DSK-317.1/S a hlína je neskutečně krásně načinčaná. To víte, dám na rady zkušených a tak jsem k převodovce pořídil kypřicí nože KUK-96. Kopinaté nože mají jednu zásadní výhodu, perfektně se zahlubují do půdy, poradí si i s těžší půdou a po zimě dokonale rozruší půdní škraloup. Perfektně rozemelou všechny zbytky organického hnojení v půdě, letos v zimě hodně pršelo a tak se téměř všechen materiál, zaoraný na podzim, rozložil. Zbyly jen kousíčky hnoje, ty rotavátor nasekal a promíchal s hlínou.

456

Čím více přejezdů provedete, tím více je půda prokypřená. Mě stačily celkem čtyři přejezdy, dvakrát políčko projet po délce a dvakrát na šířku. Výsledkem je naprosto dokonalé prokypření, které je hlavně rovnoměrné po celé kypřené ploše. Na to, v jakém stavu bylo moje počínání minulý rok v září, jsem s kvalitou půdy velmi spokojen. Intenzivní práce na zlepšení její kvality mě snad tedy přinese kýžený efekt v podobě velké úrody.

78

Pro zcela dokonalý pracovní výsledek mi jen chybí krytování kypřicího ústrojí. Byť jej může někdo mít za bezvýznamný kus naohýbaného a svařeného plechu, pracovní efekt s ním je lepší hlavně z toho důvodu, že kypřená zem je v místě pod kryty ještě dokonaleji rozmělněna. A to je třeba na půdách, které tvoří hrudky, zcela zásadní. Proto, pokud si pořizujete rotavátor, myslete i na toto krytování, má to svůj význam a s prací stroje budete ještě více spokojeni.

Přeji Vám krásné jarní období, hodně zdraví, pohody a pěstitelských úspěchů na zahrádkách.

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.

Související články