Květnatá louka si rozumí s Tajfunem

Zveřejněno: 25. 6. 2019, autor: Ludmila Dušková, přečteno: 2 915✕

Nemůžu jinak, než zavzpomínat na loňský rok. Louka, kterou máme za domem(cca 2000m) se sekala jednou. Extrémní vedra za sebou zanechala spálenou suchou trávu, která do podzimu neobrostla. Tak jsem si říkala, jak to asi bude vypadat letos? Příroda je ale mocná a jak mě překvapilo, když jsem v dubnu objevila v louce trsy kopretin, kohoutků , zvonků a dalších lučních květin. V dubnu zapršelo a louka se proměnila v překrásnou kytici lučního kvítí.

Trendem posledních let je zakládání květnatých luk, osivo se běžně prodává a tak je možné i na vlastní zahradě, s udržovaným trávníkem, umožnit si tak trochu návrat k přírodě. Směs Česká květnice obsahuje na 60 druhů planě rostoucích květin a bylin, mnohdy i takové, které bychom v přírodě našli jen na některých lokalitách.Jsou k mání i další směsi, třeba pro motýly, louka starých časů, chalupářská louka ad. Chce to jen trochu námahy- pořádně připravit terén, zrýt, odplevelit, aby semena mohla vyklíčit. A pak mít trpělivost, barevná škála se objeví až po dvou letech, kdy ale musíme nechat květiny vysemenit.

IMG_20190609_095656    IMG_20190609_095401  stažený soubor

A podržte se! Za mě všechno ta,vloni, ubohá louka zvládla sama. Je vidět , že ani extrémní žáry nemůžou porazit drobné rostlinky, kořenící v zemi , aby mohly nastartovat v trochu lepších podmínkách. Luční květy jsme měli v louce vždycky, ale takové množství jako letos, asi nikdy.Přestože byl porost místy hodně řídký, pod stromy se našla místa, kde tráva narostla do výšky až jeden metr. Asi proto, že jsem se sekáním nepospíchala, chtěla jsem počkat až kytky odkvetou, aby se vysemenily a příští rok jich bylo ještě víc.

A pak už to dál nešlo, květy odkvetly,tráva rostla dál a tak se muselo sekat. Část jsme vzali Adélou. Ale kam s takovým množstvím čerstvé travní hmoty. Slitoval se soused, který má vlastní trávy letos dost, a vzal si první várku pro ovce.

Další týden pak přišel na řadu Tajfun. Trávu rozsekal na jemné kousky a tak došlo nejen k návratu listové hmoty, ale i květů, na povrch louky v podobě mulče.Vím , že je to škoda, ale když nemáte zvířata,nač sušit seno? Když jsem byla malá, bylo to jednoduché – díky kozám, které jsme chovali, nesměla přijít nazmar ani hrst trávy. A bez sena, to by nešlo.

stažený soubor (3)   stažený soubor (4)  stažený soubor (1)

Nástroj mého dětství,kosu, vystřídala mechanizace. Adéla i mulčovač Tajfun jsou vynikající pomocníci. Postarají se o trávu rychle a kvalitně. Během asi tří hodin, nebylo po kopretinách a jiných ani památky. A to se musíme vyhýbat stromům. Pořádně jsem si oddechla. Uvidíme, jaký bude další vývoj počasí, a čekat na otavu. Bude, nebude? Zopakuje se loňský rok? Ale ani toho se už nebojím. Louka si jistě poradí a díky seči a mulčování po odkvětu, věřím, že i příští rok rozkvete do krásy.

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.