RAPIDO - drcení větví

Zveřejněno: 6. 8. 2016, autor: Bronislav Malý, přečteno: 2 698✕

Vzal jsem si k srdci povídání o letním řezu třešní. Vzal jsem si k tomu i štěpkovač RAPIDO a ořezal třešeň, ale nejen tu. Jak je z úvodní fotky patrné, nakonec jsem nedrtil jen ořezané větve třešně, které jsem zapomněl vyfotit, ale padly i dvě broskvoně.

Drtil jsem syrové "dřevo" do průměru cca 5 cm. Nechtěl jsem nějak zkoušet, co a kam až se nechá štěpkovač dotlačit. Řídil jsem se doporučení výrobce s tím, že jsem ty průměry odhadoval, takže jestli měla některá větev pět a přes pět centimetrů, jsem neřešil. V podstatě jsem drtil takové průměry, které jsem dokázal ustřihnout pákovými nůžkami s převodem. To byl pro mne limit. Ostatní dřevo šlo pilou a na polínka a po vyschnutí skončí v kotli ÚT.

Štěpkovač Rapido jsem osadil pohonnou jednotkou VARI PJXP200.

P1000644P1000645

Nalil palivo, zatáhl za "provázek" a už to jelo. Velká pomoc je odstranit si kolmé silnější větve, které mohlou zapříčinit "ukončení" vtahování, protože se už k ústí ke drtícímu šneku prostě nevejdou. Pokud se toto dodrží, stačí tam větev vložit, šnek si ji chytne a už nepustí a protáhne celou. Není třeba tedy nějaké "ládování" ručně, onen štěpkovač se šnekem má samopodávací schopnost - vlastnost, jak kdo chce. No a už postačí vkládat jednu větev za druhou a za chvílku je hotovo. Nezdá se to, ale opravdu to odsejpá. Než se dodrtí vložená větev, lze si z hromady vzít další větev a tak dál a dál. Takže když se drtí syrové a zhruba v průměrech, které doporučuje výrobce, není na místě očekávat problémy. Jediný problém, co jsem já měl a budu mít asi pokaždé, když štěpkovač použiju, je s jímáním podrcené hmoty. Drcení na zem či plachtu je práce navíc, když se podstrčí nějaký kbelík zase to není stoprocentní, část nadrcené hmoty padá mimo - na zem. Nevím, proč není k Rapidu nějaký "originál" výlisek z plastu s dvěma uchama solidního objemu a třeba i s výrazným a nebo i nevýrazným logem firmy, aby se nadrcená hmota dala bezeztrátově jímat a vyklápět na místo určení. A klidně by to mohlo být jako "příplatková výbava".

Kdo bude mít potřebu zkoušet, co ten štěpkovač průměrově snese, asi dojde k tomu, že se dřevo zasekne a motor začne prokluzovat na odstředivé spojce. Je třeba motor vypnout a použít výrobcem dodávaný imbusový klíč k uvolnění zaseklého dřeva ze šneku. Je třeba také dbát na seřízení přítlačné desky vůči ostří šneku. Deska je z měkkého kovu, tak pozor na to!!! Když se to přežene, šnek celkem rychle vybrousí do desky nežádoucí drážku.  Lze to seřídit tak, že ostrý šnek proti desce řízne i papír. Šnek je brousitelný. Lze ho brousit úhlovou bruskou, já doporučuju osazenou lamelovým kotoučem ze smirkového papíru a brousit "po" ostří. Proti ostří se může stát, že mu bruska "vypadne" z rukou a udělá šrám na těle. Lze to brousit "z ruky", ale jak seřízení přítlačné desky tak ono broušení není pro každého. Hold, každý umíme něco a kdo se na to necítí, nechť to svěří servisu, kterému věří. Jinak postup seřízení i broušení je popsán i na stránkách Vari v sekci "návody k používání".

Závěrem si ještě dovolím jednu poznámku. Tento strojek není určený k výrobě štěpky "na topení". Je to asi primárně určený na podrcení  ořezu syrových větví z domácích ovocných stromků a i nějakou tu už nepotřebnou tůji to zblajzne. Kdo má hektarový sady, asi bude likvidovat jiným způsobem. Takže jak se říká "na doma - dobrý". Fakt dobrý.

Přeji vám pěkné dny, přátelé.

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.

Související články