Stará kola na nový Global: jak na to?

Zveřejněno: 14. 7. 2020, autor: Jaromír Malich, přečteno: 6 200✕

V rámci šrotovného můžeme starou převodovku vyměnit za novou, čímž získáme snazší výměnu kol na kypřicí nože. Ale co když nám zůstala stará kola z původní převodovky? Věřte, řešení je vcelku snadné a já Vám ukážu, jak na to. 

Letos jsem pořídil převodovku Global, původně s kypřicími noži.  Stále mě ale lákala možnost mít k převodovce i tažnou nápravu. Naskytla se mi možnost koupě pěkných kol původního provedení a tak jsem neváhal. Vypadaly pěkně, ale po odstrojení závaží a demontáži nábojů se mi naskytnul pohled, který se jen tak nevidí. Všude plno mazadla, které v některých místech vytvořilo téměř betonovou směs. Náboj levého kola už nesl první známky poškození od toho, jak ovladací palec nedosedal na dno drážky. Inu, častá chyba, která se dělá, mazat se to musí s rozmyslem a jednou za dva roky není na škodu to rozebrat, vymýt v benzínu, zlehka namazat a smontovat zpátky. Níže přikládám pár obrázků, jak to opravdu nemá vypadat a jaký byl výsledek mého snažení při nutné údržbě. 

Kolo před odstrojenímVyjmutý náboj kola se silným znečištěnímV náboji i kola bylo kromě vazelíny i plno prachuDíly kola před očištěnímDíly kola po očištění, náboj zlehka namazánRáfek kola po očistě

Po smontování ale možná mnoho z Vás řeší, jak propojit stará kola a převodovku 
DSK-317.1/S s dlouhou osou (provedení Global), kde už není třeba osový čep. Výrobce myslí i na tento případ a sada dílů jde objednat. Skládá se ze dvou poloos se zajišťovacími kolíky, opěrných kroužků, korunových matic a závlaček

Kola se sadou dílů pro připojení k převodovcePřipojení osy na koloDetail podložky

Montáž os na kola je neuvěřitelně jednoduchá věc. Vezměte poloosu a šestihranem ji vložte do náboje kola. Pak z vnější strany kola přidejte kroužek, našroubujte matici a dotáhněte klíčem vel.30. Je zapotřebí matici dotáhnout tak, aby byla možnost na konci závitové části osy prostrčit závlačku a její konce ohnout, aby nevypadly z kola a nestal se malér. Tím je první část práce hotová. 

Po dotažení matice ještě vložte do otvoru v ose závlačkuStroj na stojanu před montáží kolDetail zajištění poloosy

Pak následuje montáž poloos s koly na převodovku. Kdo se chce dřít, bude to dělat sám s převodovkou různě překlopenou na bok a podobně. Končí to třeba chvílí, kdy se převodovka převrátí a urazíte nálitek s drážkovaným nýtkem pro upnutí motorové jednotky. Mnohem lepší je podle mě využít současný originální stojan VARI SM-01, díky kterému se montáž i sejmutí poloos s koly, případně kypřicího ústrojí nebo proorávacích či orebných návleků, provádí opravdu parádně. 

Zkompletovaný malotraktor na stojanuStojan může posloužit i jako podpěra

Stojan je skladný a prakticky vymyšlený, naklopením stroje na stojan získám perfektní přístup například pro očištění žeber na válci motoru nebo jiné údržbové aktivity, včetně bezpečného odstavení malotraktoru. Nezapomínejte, že pro montáž kypřicích nožů je zapotřebí odmontovat spodní závěs BZN-002, jinak nože při otáčení narážejí o šrouby závěsu a škody si zajisté umíte představit.

Přeji Vám krásné léto a velkou úrodu! 

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.

Související články