Vyvážení dřeva z lesa

Zveřejněno: 13. 9. 2016, autor: Jan Kopřiva, přečteno: 6 169✕

Nečekám, až zima zabuší na vrata a snažím se mít zásobu dřeva co největší. Samozřejmě, jako správný hospodář dělám nyní dřevo na zimu příští, pro tu letošní je už připravené dřevo vyschlé ve stodole. Po těžbě zůstalo na pasece kvantum nádherného materiálu, který je za odvoz.

Řada sousedů terén obhlédla a prohlásila: „ Dřevo je zde krásné, ale terén je nepřístupný, s autem ani traktorem se tam nevyjede a vozit dřevo na kolečku? To ať to tam raději shnije!“ To já mám na to jiný názor. Souprava Vari s návěsem to zvládne! A to mám starý gutbroťácký návěs N-3,5, který už má více jak 30 let bezporuchového života za sebou a mimo jiných materiálů odvozil stovky kubíků dřeva!

 1

 

2

Pravda, poslední desítky metrů na svažité pasece couvám, otáčení v takovém terénu je nemožné. Důležité upozornění, volnoběžné náboje kol musí být zásadně v závěrné poloze. Brzda návěsu sice funguje, ale její výkon poslouží k dobrzďování soupravy, hlavní brzdění zajišťuje motor, který točí minimálně na poloviční otáčky, tak, aby odstředivá spojka trvale zabírala. Naložená fůra dřeva by mohla do soutěže Co Vari uveze. Na jedničku se pomalu spouštím z kopce, než dojedu na asfaltku, trvá to 10 minut a pak 5 minut až k domu. Nestojí to za to, mít z lesa dřevo za 15 minut na dvoře?

4

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.