Pole z louky bez orby

Zveřejněno: 27. 12. 2021, autor: Jan Kopřiva, přečteno: 4 154✕

Vždy mě těší, když se objevují noví a noví pěstitelé. Jsou to ti nadšenci, kteří si koupili, zdědili nebo prostě mají kus pozemku, na kterém momentálně roste jen tráva a oni mají odhodlání vytvořit si políčko a zasadit své první brambory a zeleninu. Je také plno nás letitých pěstitelů, kteří svoji ornou půdu ještě rozšiřují.

Jak ale začít a vytvořit z trvalého travního drnu pole? Přiznám se, že jsem roky propagoval následující postup. Drn narušit rotavátorem a pak přeorat. Následně opět rotavátorovat. Samozřejmě, je možné použít jednoosý malotraktor s neseným rotavátorem, ten vytvoří kyprou půdu po prvním přejetí, ale to už jsme v kategorii profesionálních strojů. To prostě rotavátor Vari nezvládne. Jak jsem se mýlil!

 

Byl jsem požádán o přetvoření zatravněné zahrady na pole. Profi stroj se mi nepodařilo sehnat, tak jsem naložil do auta můj rotavátor s kopinatými noži, osazenými na převodovce T-20 s motorem GSV 190. A pole bylo na světě!

 

Ale začalo to nejprve posečením trávy. To beru jako velice důležitý akt. Je nutné pozemek vysekat pomocí rotační sekačky maximálně nízko, prostě tak, jak by se trávník sekat neměl. A veškerá travní hmota na kompost, nic nenechat ležet. Pokud by se tráva ponechala neposečená, namotává se na nože a snižuje jejich účinnost.

původní stav 1                20211019_154248

 

 

posekaný pozemek 2

Pak následovalo první přejetí. Zde není smyslem zahlubování stroje na maximální hloubku. Jde o to rozrušit drn. Druhé přejetí jdou nože již hlouběji a vznikne mělce zpracovaná půda. Při třetím přejetí se nože již zahlubují. Pokud to terén dovolí, je ideální rotavátorování křížem. No a čtvrté přejetí již je na potřebnou hloubku 20 centimetrů. Ptáte se a co orba? Orba by v tomto případě byla bezpředmětná, protože profil půdy je zpracovaný stejně hluboko jako orbou a v celé této hloubce jsou rozdrcené drny s půdou. Obrácení pluhem by  nic neřešilo.

první přejetí 5             křížové přejetí 6

 

Co se vyplatí při takové přípravě pozemku dodržet? Zem by měla být vlhká, nikoliv ale přemokřená. Nikdy nezapomenout pozemek posekat. Vyplatí se takový zákrok provádět na podzim ( já jsem to dělal koncem listopadu), přes zimu se rozdrcené drny z většiny rozpadnou a poslouží jako organické hnojivo. Na jaře se pozemek přejede důkladně a do hloubky ještě jednou rotavátorem a může se sázet. Tak kdo váháte, dejte se do práce. A klidně i v zimě, když není půda zmrzlá!

 

konečný výsledek 3

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.