Je tady čas rotavátorování

Zveřejněno: 14. 3. 2017, autor: Jan Kopřiva, přečteno: 5 345✕

Jaro se nezadržitelně blíží a přiznám se, že se každý rok víc a víc na něj těším. Hlavně na to, až půda oschne a já vyrazím poprvé na má políčka. U nás, 650 metrů vysoko, to je  ale přece jen o něco později, než ve středních Čechách nebo na jižní Moravě. Letos jsem si ten první výjezd do polí urychlil díky testování nového rotačního kypřiče Vari KF-200. Testovací pozemek nám velice ochotně zapůjčila Česká zemědělská univerzita v Praze.

 

Předem se použitým strojům omlouvám za nestandardní podmínky, pozemek byl v hrubé brázdě a před započetím rotavátorování má být srovnaný smykem nebo branami. Rotační kypřič Vari KF-200  svoji práci odvedl. Díky velice robustním kopinatým nožům se půda již po prvním přejetí dala označit jako připravená pro výsev nebo výsadbu.  Stroj je pro přepravu vybavený pomocnými kolečky, tím pádem se s ním snadno přejede po cestě na obdělávaný pozemek. Zde se jednoduše kolečka otočí a protilehlá strana slouží jako brzdící radlička. Samozřejmě hloubka zpracování se nedá srovnávat s rotačním kypřičem Vari systému, kde je zcela běžné a bezproblematické úplné zahloubení kypřícího ústrojí. U kypřiče je snadno zvládnutelné poloviční zahloubení. Domnívám se, že pro většinu pěstovaných zahradních plodin je to naprosto vyhovující. Možná bych měl připomínku k ergonometrii řídítek, ačkoliv jsem je měl zvednuté na maximum, musel jsem se při práci mírně ohýbat, což na pohodlí práce nepřidá. Pochvalu se ale zaslouží vybavení vypínání spojky, což umožní dojíždět na plný výkon stroje až do okrajů pozemku s možností okamžitého zastavení.

11121314

Zajímavým bonusem tohoto stroje je jeho multifunkční využití. Díky příslušenství se dá přestavět na jednoosý tahač s jednostranným pluhem. Netvrdím, že je to stroj pro orbu několikaarových pozemků jako stavebnicový Vari systém, ale zjednoduší a urychlí práce těm, kteří mají na své zahrádce pár metrů záhonků a rytí je už nebaví. Pro zlepšení přenesení síly stroje na kola by určitě stálo za to dovybavení závažím, což ale šikovný kutil zvládne snadno sám.

3452

Zkoušeli jsme také použití orebných návleků. Tím se dosáhne lepšího tahu stroje, neboť převodová skříň má pro orbu poměrně vysokou rychlost, při které je velký prokluz kol. Jsem přesvědčený, že rotační kypřič najde své místo na malých  zahrádkách,  tam, kde se Vari systém nevyplatí.

 7  6 

 Já jsem si ještě na políčko přivezl jeden muzeální kousek. Převodovou skříň Gutbrod  Terra T-5 s neseným rotačním kypřičem. Stroj je starý více jak 50 let, jen motorová jednotka je od Vari systému. I zde by se měl zpracovávat urovnaný pozemek nebo jsem mohl nasadit širší rozchod kol pro větší stabilitu stroje, ale jak tento dědeček pracuje můžete posoudit sami na videu.

 

1

  

 

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.