BDR 1200 - sečení vojtěšky

Zveřejněno: 20. 7. 2016, autor: Bronislav Malý, přečteno: 2 731✕

Na předváděcích akcích a videích je tato dvoububnová sekačka BDR-1200 k vidění spíše při sečení "trávy". Já ji vzal do vojtěšky, což by mohlo zajímat i ostatní. Tuto pícninu jistě seče nejeden z Vás a tak čtěte, prohlížejte obrázky a koukněte na krátké video.

Skončil týden dešťů a byl nejvyšší čas posekat. Byl jsem rád, že porost nebyl polehlý, ale jak se ukázalo při sečení, ne všude. V některých místech rozlohy už začínal polehávat, ale nic dramatického.

P1000589P1000587

Celková výměra sečené plochy byla cca 2 900 metrů čtverečních. Je to pole na rovině. Doplnil jsem palivo do "plné", a protože motor chytl doslova napoprvé, vyrazil jsem "do porostu". Pozemek jsem nejdříve obsekl. Vyjel jsem na třetí rychlostní stupeň převodovky Peerless, kterou je sekačka vybavena. Po objetí jsem naznal, že by se dalo zrychlit, protože ten motor asi vůbec nevěděl, že něco seče. I průchodnost hmoty mezi bubny bez problému.

P1000592Tak jsem žďuchl do té tyčky s červenou bambulkou směrem od sebe - prostě jsem přeřadil o jednu rychlost na předposlední z možností - čtverku. Roztočil bubny a že teda vyjedu. No, jediné co se změnilo, byla ona rychost pojezdu a požadavek na moje nožičky. Prostě neskutečný. Přední rám pěkně nakláněl hmotu před bubny, sekačka jela bez známek zátěže a ani na tu čtverku nebyl problém s průchodem posečené hmoty mezi bubny. Jen já jsem za strojem o něco více "vlál". Jelo to jak vlak a nebylo místo, kde by nastal problém s ucpáváním, nedej bože s výkonem. Mít sulku, nebál bych se pětky. Hodnoty pojezdových rychlostí si můžete přečíst v technickém popisu stroje na stránkách.

 

 

 

 

 

Už jsem pozemek neobjížděl, sekl jsem z jedné strany, aby se bubny vystřídaly v záběru. Díky směrovým brzdám nebyly obrátky žádný problém. Prostě se zmáčkla páčka a ono se to samo točilo. Po uvolnění páky to kupodivu okamžitě nabralo zase přímý směr.  Nárok na "výkon" obsluhy - udržet stlačenou páku pojezdu a páku pohonu sečení, takže žádná práce, jen teda díky záměrně zvolené rychlosti nápor na dolní končetiny rychlou chůzí. To byl asi neslabší článek spojení stroj - obsluha. Jasně, nebyl problém si podřadit, ale když to tak jelo, bylo škoda toho nevyužít. Ať to odsejpá, když stíhám, ne? Páčky směrových brzd jsem používal i pro korekci záběru při snaze o co největší možný. Žádné "tahání" či potlačování stroje do boku. Páčka a je to. Při té snaze nej záběru se mi stalo, že jsem vyrobil neposečené místo, musel jsem tedy hned řešit pocouvnutím. Té sekačce je zřejmě jedno, co a kolik toho seče. Já ji prostě nenachytal. Rozlohu sečené plochy už znáte, nádrž byla plná, její obsah najdete taktéž v technickém popise stroje na stránkách, no a už chybí jen doba sečení. Já jsem popisovanou plodinu na popisované ploše posekl za 40 min a spotřeboval cca 1,5 L benzínu. Spotřeba není na deci, ale v nádrži benzín zbyl, určitě jsem nedoléval a půl litru zůstatku jsem si dovolil odhadnout.

P1000595P1000605P1000598P1000609

Takže máme posečeno, ale tímto, alespoň pro mne, stran sekačky nekončí. Je třeba se o ni postarat a dopřát ji očistu. Nebudu vám fotit a popisovat kýbl s vodou a hadrem či zařízení na výrodu stlačeného vzduchu zvaný kompresor s ofukovací pistolí, ale s použitím těchto pomocníků včetně sundání a nandání krytu pohonu bubnů to mě celé trvalo 15 min a sekačka je jak nová. Já vím, je to dlouho a kdo se s tím má crcat, ale tak zase jsem člověk jen průměrně zručný, mnohým z Vás to půjde určitě lépe a rychleji. Ať tak či tak, dbejte o své stroje.

P1000614P1000613P1000615

Výsledkem je krasavice, která jako by ani nic nesekla. Teď už jen stroj uložit na vhodné místo, aby na něj nepršelo a myslím, že je i zbytečné, aby do něj pražilo slunce. Za pár týdnů se bude hodit na další seč.

Snad jste si z toho mého nespoutaného povídání něco vzali, třeba alespoň chvilku zábavy. Bude-li nějaký dotaz k provozu sekačky a já budu znát odpověď, rád zodpovím.

Mějte pěkné dny

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.