Čertovo ucho, okopáváme a přihrnujeme brambory

Zveřejněno: 28. 5. 2025, autor: Miloš Valenta, přečteno: 681✕

Významný pomocník na práci při domácím pěstování brambor se vždy hodí. Zvláště, pokud jde připojit k Vari a práci si tak usnadnit. Tak tady jeden je i se svým potenciálem.

Rád bych nejprve zdůraznil a podotknul, že prvopočátek a nápad vznikl již v dobách minulých. Tento můj strojek má svůj příběh, který vám nyní napíšu. Snad úplně první kus byl vyroben ve firmě GUTBROD WERKE GMBH za dob vzniku jednoosého malotraktoru a jeho příslušenství této firmy, později pak Terra a nyní Vari. Pokud byste chtěli znát historii, stačí si přečíst pár článků od blogera Františka Šimáka, bývalého zaměstnance Vari a dnes již důchodce, který se tím dopodrobna zabýval.

IMG_20240610_120808[1]IMG_20240610_120849[1]IMG_20240610_121003[1]Snímek obrazovky_25-5-2025_75021_DSC05350DSC05351DSC05352DSC05354DSC05353DSC05355DSC05356DSC05357DSC05358DSC05359DSC05360DSC05361DSC05362DSC05364DSC05366DSC05367DSC05368DSC05369DSC05370DSC05371

 

Jak vlastně ta moje úprava do dnešní podoby s názvem Čertovo ucho vznikla­?

 Kolega bloger Jan Kopřiva mě požádal a vlastně mi tím poskytl i námět, zda bych pro něj něco podobného, upravenou verzi, nevyrobil. No a výzva byla na světě! Pustil jsem se tedy do práce a tvar z kulatého trubkového jsem totálně předělal svým rukopisem do modernější podoby, promyšlenější pracovní prostor za noži, usazení, vytvoření odlišných výhozů pro hlínu a způsobu přihrnutí na řádek. A myslím, že se to povedlo. Tak takto tedy vznikl první jedinečný kus ­– prototyp a Honza jej na svém políčku otestoval. Napsal o něm i článek do blogu s názvem „Proorání brambor Čertovým uchem“. Jeho zpětná vazba mi udělala obrovskou radost, protože jsem to stavěl jen tak z hlavy podle svých představ jak by to asi nejlépe pracovalo a vlastně ani nestihl to sám nejdříve odzkoušet s tím, že se to popřípadě upraví, či předělá. Tímto mu i moc děkuji za poskytnutí původního Gutbroďáckého kousku a prospektů.

Základem Čertova ucha je malá převodovka T-2/S, která je standardně též používaná na sériově vyráběnou rotační plečku RP-T2/S, nebo provzdušňovač/prořezávač PP-60. Tedy stroje, které mnozí z vás jistě máte doma. Ve shodě jsem také použil kolo vodící z PP-60 a originální věci jako hvězdice z plečky, celkem 4 kusy a také kolíky se závlačkou. To vše jsou věci, které již existují a které není nutno dokupovat. Já vyrobil jen speciální nasazovací kryt, jehož součástí je přesně nastavená radlička pro rozteč hrůbků vytvořených danou vzdáleností kol u Varíka, na přihrnování brambor. Ta zároveň slouží jako brzdicí element stroje při práci, kde pohyb vpřed určují rotující hvězdice, stejně jako na rotační plečce. Nože mají na zpracování ponecháno dost základního materiálu, protože řádky utahuji „žehličkou“, která je úmyslně vyrobena tak, aby část zeminy při projíždění hrobek (náhrada za válcování vršků) byla zanechána mezi řádky. Podle ohnutých horních výhozů na krytu a zadní části radličky při pohledu shora mi to připomíná hlavu čerta s rohy a odstátýma ušima, dal jsem tomu proto lidový název „Čertovo ucho“.

Protože jsem však zaváhal a sám pro sebe si Čertovo ucho hned také neudělal, nedalo mi to a posléze dovyrobil další - pro Jana Kopřivu, pro sebe a třetí pro kamaráda Ludvíka Dlouhého ze skupiny.

K čemu tedy Čertovo ucho slouží?

 Brambora je okopanina a vyžaduje vícekrát v době vegetace oborat a přihrnout. A právě zde se osvědčuje úkol tohoto stroje. Půdu načechrá, rozmělní, vyhodí na radličku a tou zároveň nahrne na již zhotovené řádky k bramborám. Při té práci zároveň ničí začínající plevel mezi řádky a to vše naráz, jedním projetím. Já osobně provádím proorání a přihrnutí celkem třikrát, zkraje, když je nať není ještě moc vzrostlá, tak dvakrát Čertovým uchem, poslední největší a nejhrubší pak prohrávacími koly nasazenými na DSK.1/S systém Global se zapřaženou hrobkovací radličkou.

Nespornou výhodou Čertova ucha je vynikající stabilita díky nízkému přízemnímu těžišti (nemá tendenci se překlápět do stran) a skvělá ovladatelnost v políčku při práci. Samotná práce s ním je radost, tu zvládá opravdu brilantně. To je hlavní potenciál tohoto výrobku. Kdo neodzkoušel, ani neví…

Nechal jsem výrobek ošetřit a nastříkat červenou práškovou barvou v odstínu Vari a na levé části krytu, podle názvu, nalepil siluetu „čertice“. Pracuji do detailů…

Využíváním tohoto výrobku k oborávce brambor si napomáhám k výnosné sklizni vynikajících domácích brambor bez použití chemie a pěstovaných s láskou. Ony pak i jinak chutnají, ale to jistě znáte sami, že?

 

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.