Proorávání brambor čertovým uchem.

Zveřejněno: 22. 5. 2017, autor: Jan Kopřiva

„Proorávní nebo také přihrnování brambor je velice důležité. Půda se prokypří, odplevelí a nahrnutím země k rostlinám se podpoří tvorba stolonů s hlízami.“ To je jen krátká citace z Naučného slovníku zemědělského. Pomocí Vari systému přiorávám brambory již řadu let. Půda by se ale měla přihrnovat kyprá, nikoliv ztvrdlé plásty nebo velké hroudy.

Pomocí rotační plečky RP – T2 se půda v brázdách prokypří a pak hrobkovací radlicí a převodovky DSK – 317, osazané proorávacími koly se přihrne. Pravda, díky úzkému rozchodu prorávacích kol je to trochu vratká sestava, ale při troše cviku se to dá. Objevil jsem ve starých prospektech a návodech firmy Gutbrod rotační plečku. Byl to prapůvodně jeden z prvních a základních strojů Terra systému. Je obdivuhodné, že se tato plečka s minimální úpravou vyrábí a používá dodnes. A to je bezmála 60 let! Mě ale zaujal na obrázcích jeden z mnoha typů krytu. Ten přecházel do tvaru hrobkovací radlice! Jednoduché, úžasné a dokonalé! Nápad, byť okopírovaný jsem měl, ale moje řemeslná zručnost na to nestačila. Naštěstí takoví šikovní jedinci jsou i mezi námi blogery! Miloš Valenta se mého nápadu chopil a vyrobil proorávací kryt na rotační plečku. A musím uznale říct, že jeho výrobek předčil má očakávání a trumfnul původní výrobek od Gutbrodu. Nemohl jsem se dočkat a tak jsem honem pospíchal udělat proorávku na slepo. A je to báseň, půda je rozdrobená na jemno a okamžitě nahrnutá na hrůbky. Jedním krokem dvě činnosti a stroj sedí pevně na zemi s dokonalou stabilitou. A proč čertovo ucho? Podívejte se na ten kryt a pochopíte. Miloši díky!

IMG_20170522_170620     IMG_20170522_170642   IMG_20170522_170815

 

IMG_20170522_172231   IMG_20170522_172927   IMG_20170522_175350

 

                   IMG_20170522_175439               IMG_20170522_175454

Hodnocení článku:
246 / 143
Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.