Návrat k tradici pěstování brambor: jak to dopadlo?

Zveřejněno: 5. 9. 2023, autor: Jaromír Malich, přečteno: 1 177✕

Tak si můžeme oddychnout. Sklizeň brambor má spousta z nás už za námi a mohu bilancovat už i já. Provedu vás, jak probíhalo naše letošní pěstování brambor a sklizeň. Třeba vás inspiruji a začnete pěstovat brambory také. S Vari systémem to jde skoro samo. 

Při pěstování všeho možného docela často dávám na praktické rady, které najdu na internetu, spousta dobrých zlepšováků najdete nejen ve skupině Terra Vari na sociální síti Facebook. K výběru odrůd: žlutou, středně ranou odrůdu Belana jsem pořizoval v návaznosti na dobré reference blogerského kolegy a inovátora Miloše Valenty, chtěl jsem zkusit i odrůdu ranější, a tak přišla řada na ranou červenou Rosaru. V tuhle chvíli mohu napsat, že jsem udělal dobře. 

123
Brambory jsme sázeli první týden v květnu, o tom jsem psal ve svém minulém příspěvku. Zhruba po třech týdnech proběhlo přihrnování. Prostor mezi řádky jsem okopal pomocí rotační plečky RPT-2/S, kde jsem nastavil záběr okopávací soupravy na 22 cm. V podstatě to znamená použití široké oboustranné okopávací hvězdice na každé straně převodovky. Následně jsem měl připravenou převodovku DSK-317.1/S s oborávacími koly PK-Global a hrobkovací radlicí SV-1. A hned jeden postřeh – když si vzpomenu na původní provedení oborávacích kol SVS, tyhle jsou tisíckrát lepší. Nejen záběr lopatek kol je větší, díky větší šíři kol je také sestava mnohem stabilnější a přihrnování je opravdu snadné. Jak já se starými koly na původní převodovce nadával, to si určitě umíte představit, mnohokrát to bylo skoro na převrácení stroje a otáčení na souvrati bylo na mrtvici. A proč přihrnovat brambory? Protože přihrnutím podporujete tvorbu kořenových stolonů a násadu hlíz. 

456
To, co píšu ohledně rad na začátku svého příspěvku, platí dosyta. Po přihrnutí jsem ještě zlehka brázdičky doupravil motykou a využil radu Lídy Duškové, což je odbornice na slovo vzatá. Ono to obsypávání hrůbků posekanou trávou funguje a to parádně! Od začátku června až do konce července nás v Podkrkonoší trápilo sucho a vůbec nepršelo. Nadrobno posekaná tráva tak perfektně plnila účel, bránila odparu vláhy a dokonce se ještě stihla do vyorávání rozložit. O tom, jak mě trápila mandelinka, snad ani nemusím psát – jen nevyužívám žádné postřiky a upřednostňuji ruční sběr. 

V srpnu bylo nakonec srážek více, takže některé natě ještě přeci jen přežily až téměř do sklizně, kdy jsem políčko kompletně ručně vyplel a odstranil i natě, aby při vyorávání nepřekážely. Myslím, že je to lepší postup, pokud nechcete stále bojovat s ohromným množstvím plevele. Sekání nepovažuji za efektivní, protože plevel nezlikviduje, ale to ruční pletí můžu doporučit jen na malé ploše, velké pole s dlouhými řádky klidně posekejte a po vyorání plevel zlikvidujte vyvláčením. A herbicidy, ty nepoužívejte vůbec. 

789
Konečně, konec srpna a dokonce se i v sobotě po dopoledním dešti umoudřilo počasí. Pršelo ale jen trochu a tak šlo s půdou pracovat. Den předtím jsem si dal práci až do stmívání, abych si stroje připravil. Na vyorání brambor jsem musel obrousit špici vyorávače AVR-453, ta se mnoho let nepoužívala a rezaté fleky na radlici způsobují komplikace. Pak nastavit dorazové šrouby nastavovacího tělesa NT-3 vůči patce závěsu BZN-002, tam musí být vůle cca 2 mm, díky tomu jsou možné drobné směrové korekce bez nutnosti přetlačovat stroj či jinak zápasit. Vyorávač byl agregován se ,,starou“ DSK-317 a motorem XP-200, pro svoz brambor a převoz nádob posloužil Global  s převodovkou DSK-317.1/S,  vozíkem ANV-380 a poháněný motorem Kohler

Na to sucho, které u nás ve vegetační době panovalo, byl výsledek více než dobrý. Díky odplevelení a poctivé přípravě stroje šlo vyorávání jako po másle. Půda u nás je díky pravidelnému zpracování ve velmi dobrém stavu a tak se hrůbky ,,otevíraly“ radlicí bez problému. Tam, kde se vykašlete na odplevelení, můžete počítat s tím, že vyorávání bude problematické. Plevel se zachytí na pruty vyorávače a je vymalováno. 1011

A úroda? Z vysazených 13 kg jsme sklidili cca 80 kg, zhruba 10 kg byly malé hlízy a také ty, které poškodili drobní hlodavci. Ale výsledek i tak skvělý, sklidili jsme téměř 5 přepravek. Belany letos tolik nedaly, přece jen vláhový deficit se projevil. Rosary byly plodnější, hlízy větší – na jeden řádek jsme sklidili necelou přepravku Belany, kdežto Rosary bylo téměř přepravka a půl. Po následném ručním překopání rozoraných řádků, to aby se všechny hlízy dostaly pod střechu, přišlo ještě na řadu vláčení dvořadými hřebovými bránami. . Průběh prací od sázení až po vyorávání můžete vidět na videu. 


Pokud vás vyorávání ještě čeká, přeji bohatou úrodu a snadnou práci s vašimi stroji. Hezký čas, přátelé :-) 

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.