Když už zima nemá sílu

Zveřejněno: 28. 3. 2023, autor: Jaromír Malich, přečteno: 1 010✕

Letošní zima nám asi definitivně ukázala záda. S frézou na sníh jsem moc nepracoval, ale i tak jsem před uložením udělal pořádnou údržbu, kterou si zaslouží i váš stroj. Ukážu vám, co s frézou provést před dlouhou odstávkou přes léto.

Já se tak těšil, jak udělám pořádný materiál o fréze, nastříhám video a sdílím to mezi vás, naše věrné čtenáře. Sníh u nás v Krkonoších napadnul asi čtyřikrát a během pár dní byl zase fuč. S frézou jsem pracoval, ale málo. Říkal jsem si, že když ji budu ukládat ke spánku, vytvořím k tomu nějaký materiál a slovesné dílo, které třeba pomůže i těm, kterým není péče o stroje lhostejná a na údržbu si rádi najdou čas. Zimní prostředí samo o sobě paseku ve fréze neudělá, to, co ji nedělá úplně dobře, je sůl a posypový štěrk. Základ je po zimě celou frézu prohlédnout. Nečistoty nejsnáze dostanete dolů klasickým hadrem, rozhodně nesahejte po hadici s vodou nebo dokonce wapce, naděláte tím víc škody než užitku. Voda se dostane na kov tam, kde se během zimy sedřel lak, a pak přijde koroze a další problémy s tím spojené. Suchý savý hadr stačí, otřete tím celou skříň z vnějšku, vyhazovací komínek, šnek, komoru a i prostor ventilátoru. Nezapomeňte také na kontrolu těsnosti obou převodovek, a to jak vpředu mezi šneky, tak tu vzadu, která dostává otáčky ventilátoru přes 1500 za minutu. 

123

Důležité je také podívat se i vysoce exponované díly, spodní břit a oba boční kluzáky. Po očištění je nutné celou frézu ošetřit vhodným přípravkem. Třeba šikovný konzervační olej nebo některý z řídkých motorových olejů, který nalijete do postřikovače. Je tím potřeba ošetřit celou frézu, jak celou skříň, tak komínek, šnek, a nezapomeňte ani na kluzáky a břit. Taky zadní připojovací přírubu namažte olejem nebo trochou vazelíny a přikryjte prodyšným materiálem, aby se na ni neprášilo. Nezapomeňte konzervační olej nastříkat i do prostoru ventilátoru, kde je umístěna přetěžovací spojka. Pokud budete potřebovat provést výměnu olejů v převodovkách, použijte olej stejné specifikace, jako do převodovek Vari, tj. API GL-5. Množství oleje naleznete v návodu k obsluze. 

456
Malý zlepšovák můžete aplikovat na zadní převodovku. Místo nalévací zátky s plstí je vhodné tuto zátku upravit vyřezáním závitu M8 a instalací odvzdušňovacího ventilu. Ventil je malá, ale nesmírně šikovná věc, brání oleji, aby do sebe absorboval vlhkost ve větším množství a přitom ale nedovolí přetlakování převodovky při delším chodu stroje. 
Očištěnou a nakonzervovanou frézu pak uložte ke spánku. Je vhodné ji mít položenou například na dvojici prkének, což je lepší vzhledem ke kontaktu s kovovými kluzáky, které by v přímém styku s betonovou podlahou mohly navlhnout a rezavět. 

Tak a teď už je  čas na jarní práce, tak Vám přeji krásné dny, přátelé :-) 

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.