F-550Z mýma očima: když to není jen cena od...

Zveřejněno: 2. 7. 2021, autor: Jaromír Malich, přečteno: 2 585✕

V minulých dnech jsem měl možnost pracovat s inovovaným strojem pro likvidaci trávy a přináším svoje poznatky, byť tento stroj už dobře znám.

Hlavní novinkou je příchod motoru XP-200A. Podle mého názoru je to jeden z nejlepších motorů pro stroje Vari vůbec, byť někteří zarputilci jím budou opovrhovat pro jeho původ v Číně. A proč si to myslím? No ona tahle nová generace motoru přinesla spoustu změn, ale to nejlepší zůstalo – spolehlivý provoz. Dneska tak už nastartuje XPčko i žena, protože startování je nesmírně lehké, jen se nastaví sytič a zatáhne za startovací madlo. Takže vlastně jako u Hondy, i lehkost startování mi přijde už stejná. Subjektivním pocitem je i příjemnější zvuk a větší kultivovanost, starý XP-200 má takový tvrdší chod. Dolů šla i spotřeba v zátěži, je to zásluhou asi té vyšší emisní normy. No a takové ty finesy jako ocelová vložka, ložisko pod setrvákem, nově chladicí žebra skříně motoru vzadu u nádrže paliva a účinnější ventilátor, to si myslím, že jsou věci zcela důležité pro dlouhodobý spolehlivý provoz. Samozřejmě, i takto dobře postavený motor s vynikajícím renomé dokáže odrovnat špatný článek mezi řidítky a zemí. Pro mě je největší výhodou těchto motorů opravdu spolehlivost, startují skvěle v létě i za mrazů a dělají dobrou službu. 

123


F-550 je už vlastně osvědčený stroj. Takže takové ty věci jako dvě rychlosti pojezdu, zkosená skříň, pořádný rám s kotvícími oky pro bezpečnou přepravu nebo otevřený vstup pro trávu jsou už známé. Pojďme rovnou k práci. Jako první pozemek pro testování posloužila zahrada mé kolegyně ze zaměstnání, kde jsem byl i já překvapen výškou a hustotou porostu. A teď něco pro rýpaly: ano, tráva se mi dvakrát namotala na rouru nad nožem! ALE, bylo to jen tehdy, pokud jsem záměrně odporoval návodu k obsluze, protože pokud jsem ubral na dvě třetiny záběru, stroj sekal jako zběsilý a vypadalo to, že ho zastaví snad jen prázdná nádrž. Tady je právě důležité dbát na dobré nastavení – takže výška sečení až na 9 cm, rychlost pojezdu na želvu a jde se pracovat. Výsledek? Posekáno a spokojenost. Jsem nadšen, jak takový malý stroj funguje.

456

Upřímně, motor XP je v zátěži nesrovnatelně lepší než Briggs, který se osazoval na tento vyžínač původně, protože drží perfektně otáčky i v zátěži, nehoupe a prostě neodmlouvá. Samozřejmě, pokud otáčky na noži jdou dolů, musíte zastavit , vyjet z porostu a nechat stroj zbytek rozsekat. Pokud při metrové husté trávě, což je kolorit letošní sezony, pojedete na plný záběr, stroj udusíte nesčetněkrát a můžete natočit tisíc videí na youtube.com, jak stroj nefunguje a jak ve Vari lžou. Opak je pravdou – základ je přečíst si návod k obsluze. Na mé oblíbené skupině na facebooku ,,Terra Vari a vše co k tomu patří“ se našli tací, kteří s F-550 sekali porosty kolem 150 cm a vrní blahem, protože mají cit a dokáží pochopit, jak s takovým malým strojem pracovat. 

789


Druhá plocha byla taktéž řádně zarostlá, ale hlavně už s převahou hustého lučního porostu, takže sekání šlo o to lehčeji. Se stejným nastavením jsem v podstatě sekal jako král. Samozřejmě, že i zde se našlo pár míst, kde byla tráva nesmírně vysoká a hustá, ale přizpůsobením záběru jsem posekal všechno, co bylo třeba. Výsledek můžete vidět na videu. Samozřejmě, že takový porost se podle obecných zásad mulčování má sekat nadvakrát – poprvé na nižší pojezdovou rychlost přejedete porost, posekáte nahrubo, podruhé pak s nižším nastavením výšky strniště a vyšší pojezdovou rychlostí dokonale nadrtíte zbytek a dosekáte dočista. I proto má stroj dvojici rychlosti, šikovně měnitelnou bez nářadí, abyste si mohli sečení přizpůsobit povaze porostu. Když budete sekat třeba už v polovině května, mulčovač to zvládne najednou na vyšší rychlost, protože hmoty není ještě narostlé takové množství. 


Výsledkem je, že výrobce, byť je stroj o 3000 levnější oproti provedení s Hondou, přinesl úplně stejně kvalitní a dobře postavený stroj. A i když budete váhat, levnější verze s motorem XP-200A se nebojte, odvede vám skvělou službu. Třeba na chalupě či zahradě, kde nestíháte pravidelně sekat a tráva zde dorůstá velké výšky. 

Přeji vám krásné léto a velkou úrodu :-)

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.