Návrat k tradici pěstování brambor

Zveřejněno: 23. 5. 2023, autor: Jaromír Malich, přečteno: 1 302✕

Všímáte si, jak ceny potravin stoupají a v rámci zeleniny tomu není jinak? Co brambory, nepřemýšleli jste nad strategickým rozhodnutím v rámci vašich pěstebních možností? My jsme už zasadili, pojďte se podívat, jak nám to šlo. Možná, že vás můj článek zaujme a dovede k rozhodnutí pěstovat brambory také. 

Myslím, že ten slogan ,,Pěstujte a buďte soběstační“ zvolili stratégové z firmy Vari skoro dokonale. K jeho používání přistoupili ještě dříve, než se nám v trhu rozjel ten šílený kolotoč zdražování všeho. Dokonale to totiž vystihuje, že Varácké stroje perfektně pomohou s Vaší soběstačností, protože není nad vlastní úrodu, vypěstovanou bez chemie a když k tomu má člověk Vari systém, tedy pomocníka, jako šitého na míru půdním pracem a nejen jim, má o starost méně. 

My jsme totiž využili minulý rok možností, které máme a políčko prodloužili. Původně na něm rostly dýně, cukety a bylinky, od minulého roku také trochu brambory – ale letos jsme přistoupili ke strategickému rozhodnutí, že brambor výrazně přibude ve smyslu podpory vlastní soběstačnosti v mnoha plodinách. A tak na konci března nastoupil náš pracant rotavátor Global s noži KUK-96 a pohonnou jednotkou PJXP-200. Minulý rok částečně prodloužené políčko jsem srovnal. O tom, že to není žádná náročná práce, tedy pokud máte správný typ nožů, jsem psal už před delší dobou v tomto příspěvku

12
Co vám budu povídat, čtyři přejezdy, drn roztrhaný a půda zkypřená. Před posledním přejezdem jsem ještě na chvíli zastavil a rozhodil na plochu po trávníku dusíkaté vápno, to je proti drátovci, to je ten škůdce, co nenechá žádnou bramboru na pokoji a výsledkem jeho snažení jsou chodbičky uvnitř hlíz a taky jejich zvýšený sklon ke zkažení. Ještě se na skok vrátím k tomu kypření, první dva přejezdy udělejte na nejnižší rychlost, tedy jedničku, jinak s vámi stroj pěkně bude cvičit, další dva už jsou na dvojku a v pohodě, jen se půda pořádně prokypří do hloubky a přidané hnojivo je řádně promícháno s půdou. Po prvním kypření jsem nechal půdu zhruba měsíc odležet. Dusíkaté vápno zafunguje, takže odstraní škůdce, roztrhané drny se také částečně již rozloží, což další práci usnadní. Před sázením jsem vyjel s rotavátorem znovu, tedy nyní osazený motorem Kohler a prokypřil ještě jednou a pořádně, a to zhruba na tři přejezdy. Před sázením, a to ať jej provádíte sestavou dvojice radlic vpředu nebo sazečem, je právě kypření nesmírně nutné, pokud jej odfláknete, máte smůlu a sázení nebude pohoda, ale utrpení. Takže na celou výšku nožů a opravdu pomalu, ať je půda kyprá pěkně do hloubky. Tím jsou přípravy hotovy. Nakypřenou plochu jsem nechal jeden den odstát. 

534
Hned druhý den dopoledne přišla na řadu výsadba – s pomocí ,,staré“ DSK-317 s osovým čepem a s PJXP-200. Tady jsem využil nedávno pořízený set dvojice hrobkovacích radlic s nosičem NM1-001. Večer před nástupem na pole jsem si vyhrál se seřízením – je nutné nastavit dorazové šrouby vůči závěsu, závěs otočit tak, aby sestavu bylo možné zapojit před stroj, také nastavit rozevření desek hrobkovacích radlic a splazy. Zkontroloval jsem i nastavení rozchodu radlic, které musí sedět s rozchodem tažné nápravy. 

678
A naorávání brázd i zahrnování bylo velmi snadné, a to nejen díky dobrému seřízení, ale i poctivé přípravě v podobě kypření půdy. Aby řádky byly dokonale rovné, jezdil jsem výhradně na závěrnou polohu na tažné nápravě s tím, že jedno kolo jsem vždy odemknul v rámci otáčení na souvrati. Po dokončení vytvoření brázd přišlo na řadu přidání hnojiva v podobě granulovaného kravského hnoje a posekané trávy. Na výsadbu se spotřebovalo 13 kg sadby a jsou z toho 4 krásné řádky. Zahrnutí bylo stejně bezproblémové, jen na koncích řádků jsem hrůbky mírně srovnal hráběmi. Tak a teď už se jen těšit, až začne růst nať! 

Přeji vám krásné jarní dny, přátelé.

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.