Než uklidíte bubnovku

Zveřejněno: 16. 10. 2021, autor: Jaromír Malich, přečteno: 2 127✕

Bubnová sekačka je šikovný pomocník, zvláště tehdy, pokud potřebujte sekat vysoké luční porosty na krmení. Otázkou je, co s ní, když sezona sečení končí a stroj bude stát někde v kůlně až do jara. No a já se vám teď pokusím pomoci s tím, že ukážu, jak to dělám u Samsona já. 

Základem je celý adaptér dokonale zbavit všech rostlinných zbytků. Já bych byl velice opatrný s tím, stříkat na stroj proud vody. Mnohem lepší je využití mokrého hadru. Ale začněme pěkně popořádku. Nejdřív demontujte pomocí klíče  vel. 13 šrouby, držící závaží a ochranný kryt, následně pak další dvojici, sloužící pro fixaci krytu vzadu a fixaci držáku řádkovací plachty. A že si nevíte rady, jak ze šroubů dostat ty černé plastové krytky? Není nic jednoduššího, než použít stranový klíč a opatrně krytky vypáčit. Nijak je tím nepoškodíte. Po odšroubování šestice šroubů už odpojte sekačku od převodovky DSK-316 a sejměte držák plachty a kryt. Ten si jako hlavní ochranný prvek sekačky zaslouží pořádnou očistu, takže jej klidně opláchněte proudem vody, hadrem zbavte nečistot a otřete do sucha nebo nechejte řádně odkapat. Abyste kryt dokonale očistili, pak se vyplatí sejmout i obě plachetky (klíč vel.10) , které slouží jako bezpečnostní prvek proti odletu nečistot směrem k obsluze. Po dokonalém očištění krycích a bezpečnostních prvků je čas omrknout sekačku samotnou.

1234

Opět stačí jen umýt vlhkým hadrem jak tělo náhonu, tak vlastní disk a krycí válec kuželové převodovky. Často se stává, že v prostoru kolem kuželového převodu sekačky je ,,hnízdo“ z rozsekaných kousků trávy. To stačí jen vyklepat otočením celého adaptéru  o 180°. Pak už jen postavte celý Samson na pracovní stůl do dílny.

567

Je na čase podívat se na stav sekacích nožů. Po jejich demontáži je nutné, zaměřit se na stav nejen nožů jako takových, zároveň ale mrknout i na šrouby a hlavně na kondici vymezovacích podložek, které jsou jako rozpěrky mezi šroub a matici a zajišťují, že se nůž bude ve smontovaném stavu volně otáčet. Nikdy nezapomeňte na to, že pokud jsou vymezováky prasklé, musí se vyměnit za nové. Zároveň nože otočte, pokud je jedna strana ostří otlučená nebo vyměňte za nové. Není na škodu nože lehce přejet brusným kartáčem, naolejovat, stejně tak namazat šrouby. Úplně posledním krokem před složením stroje zpět do kompletního stavu je kontrola, případná výměna nebo doplnění stavu olejové náplně převodovky adaptéru. Kontrolní šroub slouží i jako měrka a olejová náplň je pouhých 0,15 litru. Jak ji ale vypustit? Žádný stres, prostě celý Samson otočte vzhůru o 180° a náplň vyteče. Patří tam olej stejný jako do převodovek Vari, takže API GL-5, žádný jiný. Následně dejte na svoje místo těsnění a kontrolní šroub vraťte zpět na své místo a dotáhněte.
Pokud máte vše hotové, pak upevněte zpět kryt, závaží a držák plachty. Pak už si můžete v klidu odpočinout, že další práce je hotová a s klidným svědomím si řekněte, že už se zase můžete těšit na jaro. 
Přeji Vám pohodové podzimní dny, přátelé :) 

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.