Senoseč s vari technikou – test strojů

Zveřejněno: 23. 6. 2018, autor: Miloš Valenta, přečteno: 2 861✕

Rok se s rokem sešel a opět nastal čas pokořit zelenou vzdorovitou hmotu travního porostu dostupnou technikou. To bude vlastně taková zkouška kdo z koho.

 

 

Letos byla tráva oproti loňsku výrazně více hustá a délka stébel dosahovala až k pasu. Takto tam vypadaly přibližně tři čtvrtiny louky, zbytek již byl dříve posekán a byl nižší. Lze ještě vůbec takový porost posekat a mulčovat? To byla ta pravá výzva pro zástup seřazených bubnových sekaček a mulčovačů. Letos nastala i další změna a to ta, že mezi “tahošňůráky“ se výrazně začlenily i “bezšňůráci“ takzvaní “instarti“. To znamená, že motor nastartujete z přenosné malé baterie pouze zmáčknutím tlačítka start. Pohodlné, praktické, rychlé a funkční pro spousta startů. Hned za nimi stál i zahradní traktůrek RL 84 H, který tam dorazil také a na něj jsem byl obzvláště zvědavý, zda nerovný a svahovitý terén bude zvládat. Nádrže byly doplněny palivem a šlo se na to.

DSC02726DSC02730DSC02737DSC02729DSC02733DSC02739DSC02742DSC02762DSC02754DSC02732DSC02763DSC02766

O bubnové sekačky jsem starost vůbec neměl, ty zvládnou snad vše, ale co třeba mulčovače? Tak na ty jsem se letos zaměřil. Jako první jsem vzal do parády stroj F-700 Hurricane Hydro – letošní novinku. Byly na něm provedeny výrazné změny oproti dřívějšímu typu, ale o nich se zde zmiňovat nebudu, podrobné porovnání uvede kolega Jan Kopřiva v jednom ze svých článků. Mě zajímala samotná práce se strojem a kvalita mulčování. Takže: F-700 je lehce ovladatelný, byť je robusní s možností změny rychlosti pojezdu při samotné práci bez nutnosti zastavovat. Vjel jsem s ním do té nejvyšší trávy a …..je to prostě travní predátor. Ani náznak zátěže a za ním kvalitní mulč. Asi neexistuje opravdu nic, s čím by si hravě neporadil. Prostě profi stroj!

Do té samé trávy jsem zkusil vjet též s novinkou letošního roku F-580BiS Hurricane MaX s motorem Briggs & Stratton 875is s elektrostartem. A světe div se – i v takovéto džungli skvěle obstál! A co traktůrek? Ten se samozřejmě nedal zahanbit a na nižším porostu zvládl s vyhazováním za sebe svůj úkol také, byť jezdil v terénu svahovitém a dost hrbolatém, který není pro něj úplně určen.

 

Musím popravdě prohlásit, že VARI prostě stroje na sekání a mulčování umí a má je vychytané.

DSC02757DSC02759DSC02760DSC02758

Celá akce testů Vari strojů dopadla nadmíru úspěšně a odměnou bylo večerní posezení se skvělou zábavou a pohoštěním. Děkuji všem bezvadným lidem, kteří mě přijali mezi sebe coby kolegu a kamaráda. Je to skvělá parta, která drží vždy při sobě. I toto je jistý obrázek firmy, která je i takto vstřícná ke svým zákazníkům. Přeji jim hodně zdaru a úspěchů.

 

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.

Související články