Pár úprav Samsona nejen pro lepší pocit

Zveřejněno: 26. 8. 2021, autor: Jaromír Malich, přečteno: 2 479✕

Letos v dubnu jsem se stal majitelem adaptéru Samson. Je to vynikající bubnová sekačka, ale přemýšlel jsem, jak jednoduše vylepšit některé její vlastnosti. A vězte, že to je opravdu hračkou. 

V prvé řadě jsem chtěl vyřešit jeden drobný nedostatek, který spočívá v absenci předního madla, jež se hodí pro snadnou a bezproblémovou manipulaci. To třeba, když chcete Samsona zvednout na pracovní stůl v dílně pro snadnou výměnu či otočení nožů. Pokud totiž budete brát stroj za přední kryt, velmi brzy dojde k jeho prasknutí a nový kryt není zrovna korunová položka. Mě zaujalo, jak je vyřešeno poutko pro manipulaci u sekaček Agatha. To poutko existuje jako náhradní díl a pro Samsona jej musíte drobně upravit, v podstatě jde o to jen rozpojit spojení obou stran poutka do sebe. Poté, co se podaří toto spojení narušit, zůstane jen jakýsi textilní pásek se dvěma otvory. Jednoduchou montáží pod přední dvojici šroubů, které drží litinové závaží máte hned k dispozici velmi šikovné a jednoduché řešení. Pak se s adaptérem velmi snadno manipuluje. I třeba tehdy, když potřebujete rozloženou sestavu motor-převodovka-sekačka dostat do automobilu. 

123
Abych omezil znečištění převodovky při práci a zároveň snížil množství nečistot, které se dostanou až do chladicích žeber motoru, přemýšlel jsem nad tím, jak vyřešit ještě dodatečné zakrytování prostoru mezi límcem sekačky a koly převodovky. Původní myšlenka byla v podstatě takové, že se pokusím sehnat plechové krytování nad žací buben, které Vari má na upraveném adaptéru Samson-56D, nabízeném pro export. Ale nakonec jsem to vzdal a sehnal zadní plachtu z provzdušňovače PP-60. Tu je potřeba prakticky jen zastřihnout tak, aby vznikl výřez pro pojezdová kola a zároveň došlo k omezení odletu hmoty od zadní části disku. Krajní otvory v plachtě pasují bez problému na šrouby pro ochranné boční plachetky a zezadu jsem kryt uchytil za šrouby, které drží plachetku mezi koly. A celý problém je vyřešen. 

456
Pak už jsem vlastně jen doplnil delší nože z Agathy, zvýšení záběru je sice v podstatě jen o 2 cm, ale zastávám ten názor, že delší nože jsou těžší, pracují větší plochou a tak se méně opotřebují. Jen pozor, pokud se toto pokusíte provést, zároveň si zastřihněte plachetky na obou stranách ochranného krytu. Jinak při couvání delší nože zabírají i do nich a tím je doslova ,,rozsápou na hadry“. Dalším, spíše už jen designovým výstřelkem je doplnění gumové hrany krytu žacího bubnu, ten se používal u Agathy, ale už u jejich prvních seriích s nelakovanými kryty z pozinku. 
Na závěr bych jen rád podotknul, že pokud Samsona máte, provádějte pravidelně výměny oleje v převodovce. Je to sice práce navíc, protože ze sekačky musíte sundat celé krytování, ale ta chvíle času za to stojí. Celý převodní systém je velice masivně provedený a včasnými výměnami oleje je zajištěna jeho životnost, v tomto případě si klidně troufnu drze napsat, že to vydrží snad věčně, když se o to člověk stará. Nezapomeňte, že olej musí být vždy hypoidní, tedy API GL-5. 
Krásné dny přátelé, doufám, že si užíváte letošní velkou úrodu, buďte soběstační s Vari :)

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.