První jarní práce s Vari - neočekávaný úklid rokle.

Zveřejněno: 18. 3. 2020, autor: Miloš Valenta, přečteno: 2 489✕

Jarní přípravy doma a na zahradě se nesmí podcenit a zanedbat, nastal čas.

I letos, jako každý rok jezdíme na chatu “odzimovat“, abychom začali s přípravou a úklidem na zahrádce a okolí po zimě. Něco se již nechá vysít, třeba ředkvičky do skleníku, zatím co papriky se klubou v kelímkách za oknem. Příroda se pomalu probouzí ze zimního spánku a my s ní.

Po příjezdu obvykle nastává prohlídka, jak to pučí, kolik je vody, jak vypadá políčko a kde je co potřeba okamžitě udělat.

DSC04339DSC04342DSC04344DSC04346

 

 

 

 

 Asi nejvíce práce nás tentokrát čekala v rokli. Měl jsem tam velké větry….. ne, tak jsem to opravdu nemyslel a uvedu to na správnou míru. Vichřice Sabine ( jak by ne), se nevyhnula ani tam a asi tam fouklo opravdu hodně. Velké větve na zemi, dost polámaných stromů a jeden tak, že jsem ho musel položit a rozřezat na délku vozíku, abych ho mohl odvozit. Takže práce, do které byl „probuzen“ a zapojen i Varík s vlekem.

První jarní start po dlouhé odstávkové zimě byl jako vždy na první zátah. Dodržuji striktně zásadní pravidlo, že při odstávce stroje dojíždím benzín z karburátoru do zhasnutí motoru a přes zimu úplně vypouštím benzín z nádrže, nebo poslední činnost jedu na Aspen, který zaručí, že se karburace po delší době nezalepí.

Nastartováno, vozík jsem zapojil za Varíka velice pohodlně a snadno, protože mě napadlo si přes zimu dodělat k oji pomocné kolečko z vleku. Konec snažení dostat tyto dvě věci k sobě taháním a nepohodlným přidržováním a sesazováním do sebe.

DSC04115DSC04117

 

 

 

 

Byla vyhlášena „akce rokle“ a já vyrazil splnit misi směr polomy. Do práce jsme se zapojili všichni čtyři – já, manželka, Varík  a náš pes Scotty -  a dali se do velkého úklidu. My vytrvale vozili klacky pryč, jen Scotty je naopak vytrvale nosil zpět. Tak nějak naopak.

DSC04321DSC04322DSC04323DSC04324DSC04325DSC04326DSC04327DSC04328DSC04329DSC04332DSC04333DSC04334

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odvážel jsem na zahradu dřevo a jel mnohokrát, někdy i s neplným vozíkem. Proč?  Protože z lesa jezdím s nákladem z kopce, ale z rokle naopak do nemalého stoupání do kopce. A musím se také, ač nechci, přiznat, že jsem byl líný nasazovat dvoumontáž, nebo naviják na Vari. Pouze větvičky jsem dohraboval pomocí mého Ježoura.

Všechno dřevo jsme převozili a roztřídili, co se bude nechávat na topení a co se zpracuje jinak. Ty malé a slabé větvičky jsme naházeli na políčko, kde je potom spálíme a popel se následně zapraví do země rotavátorem.

Úklid byl díky malé mechanizaci včas a úspěšně dokončen a rokle je opět čistá a připravená na první sekání trávy, která se už brzy zazelená a bude to asi co nevidět.

 

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.