Ježour – 60

Zveřejněno: 20. 8. 2018, autor: Miloš Valenta, přečteno: 4 494✕

Nedivte se, ano je to tak. Prostě Ježour obecný polní z čeledi varinových. Rozklad tohoto slova je VARI – nových.

 

 

Proč vlastně Ježour a proč 60? Když jsem dodělal tento zvláštní druh nářadí, nedovedl jsem ho pojmenovat, protože klasické brány to nejsou, a ani ničemu jinému kromě ježka se to asi nepodobá. Když jsem ho nakládal do auta, řekl jsem si pro sebe: „tak ježoure, jedeme na chatu testovat“. Takto tedy vznikl jeho název, prostě první, co mě napadlo. Číslo 60 značí vnější rozteč mezi noži, pracuje ale na šíři kol VARI.

DSC02877DSC02878DSC02879DSC02882DSC02883DSC02884DSC02886DSC02887

 

 

 

 

 

 

 

Práce Ježoura je víceúčelová a rozmanitá. Umí nakypřit a rozrušit ztvrdlou krustu na povrchu pole díky spodnímu úhlu zešikmení nožů. Před zapuštěním do země je malotraktor nakloněn dopředu a špičky nožů se zarývají do půdy až do vodorovného srovnání, kdy nože již jedou po své spodní ploše a kypří svou přední plochou. To má za účel udržovat nářadí při práci tak, aby se samo ani nezahlubovalo, nebo vyjíždělo na povrch a lehce se s ním pracovalo.

Nože jsou dlouhé 20 cm a mají kruhovitý tvar, čímž jsem docílil velmi dobrého účinku pro vytahování kořínků a plevelu z pole. Držák nožů je vyroben do tvaru V a mírně předkloněn, aby nože nebyly vedle sebe, ale pravidelně za sebou a nedocházelo tak k zacpávání.

Takže zatím velmi dobře pracuje jako radličkový kypřič a brány současně. Ale to ještě není vše. Skvěle se osvědčil jako vykulovač zapomenutých brambor po vyorávání. Již není potřeba dokopávat vyorané řádky motyčkou (vždy tam něco málo brambor zůstane zasypaných po stranách). Díky jedinečnému tvaru nožů se brambory perfektně vykulí na povrch bez sebemenšího poškození. Když se podíváte na video, je krásně vidět, že zpracovávaná zem se nehrne, ale převrací a terén se pěkně srovnává. Takto lze vytahat i kameny z pole, princip je stejný. Nemyslím tím ovšem balvany!

Ježour ale dokáže pracovat i mimo pole, nahrazuje hrábě. Opět tvar nožů umožňuje klouzat hladce po zemi a nezarývat se. Toto lze využít třeba na dohrabání sena po sklizni z louky. Bohužel sena nedělám, objezdil jsem s VARI okolní vesnice, ale nenarazil ani na stéblo. Proto ve videu je natočena pouze jízda po trávníku, ale ručím za to, že seno to dokáže čistě shrabat.

S prací jsem byl doslova nadšen! Ze všeho nejvíce to budu využívat na dosběr brambor.

Tak jsem ještě přemýšlel, jak by se toto nářadí mohlo nazývat asi tak v zahraničí. V Maďarsku možná NÉDŘEŠ HRABEŠ, v Itálii GLOBÁLO MAKÁTO, a v Polsku třeba RYPÁK BRAMBORÓWY.

Zahraničním čtenářům se hluboce omlouvám, nemyslel jsem to osobně!

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.