Když si koupíš novou sekačku

Zveřejněno: 14. 5. 2021, autor: Jaromír Malich, přečteno: 2 692✕

Koupě sekačky je zcela normální jev, spousta uživatelů nakupuje po internetu a stroj mu dojede domů v přepravní krabici. V rámci přípravy na provoz stačí jen málo, co ale potom, v průběhu sezóny a na jejím konci, jak je to vlastně s údržbou, když chci, aby sekačka perfektně fungovala?

Vzhledem k tomu, že jsem nedávno absolvoval výměnu sekačky za větší, nechal jsem si největší model MP1 554 H záměrně doručit v krabici. Chci Vám totiž ukázat, že sestavení sekačky je vlastně naprosto jednoduché. A uvedení do provozu také. Vlastně stačí jen málo. Sekačka je vlastně v krabici sestavená celá, a to dokonce i se zkompletovaným sběracím košem! Jedna z věcí která je v rámci sekaček poměrně neobvyklá. 

163

Takže sekačku stačí vlastně jen vyjmout z krabice a složit madlo. Doporučuji řádně dotáhnout koncové matice nastavení výšky madla. Ohledně rukojeti poslouchám už na více frontách dotazy, proč Vari nedává na svoje nejlepší modely sekaček dvojdílné madlo. No vzhledem k tomu, že sortiment sekaček mám za pár roků testování už poměrně dobře zmonitorovaný, pak můžu jen napsat, že v Libici udělali velmi dobře. Rukojeť z jednoho dílu je dostatečně pevná, zároveň je ale opravdu DeLuxe, prostě velmi příjemná. 

Pak přichází čas na přípravu stroje - vlastně jen nalít olej, benzín a sekat. Ohledně dvou životodárných kapalin pro motor je to jednoduché, co se týká oleje, pak nejlepší je originál Honda (k dostání přímo na eshopu ND), z ekvivalentů seženete třeba Mogul Alfa 4T na každé větší benzínové čerpací stanici. A benzín, tady se vedou diskuze na mnoha úrovních, já liju vysokooktanovou Vervu a ještě používám stabilizátor. Kvalitní motor si podle mě zaslouží dobré palivo. Vyšší cena je vyvážená pak spolehlivějším provozem a předchází to nechtěným problémům. Pak už stačí jen nastartovat a sekat. 

543

No a co vlastně se sekačkou v sezóně, když už se seká každý týden? Kromě vyjíždění paliva z karburace před ukončením práce a výměně oleje po prvním sečení moc péče navíc nepotřebuje. Vlastně to jsou takové drobnosti. Po několika měsících provozu určitě zkontrolujte pohonné pastorky zadních kol, sejměte zadní kola a jejich hnací pastorky, prostor pod nimi vyčistěte a mírně promažte vazelínou. A když chcete nabrousit nůž? Nic na tom není, stačí vlastně jen jeho sejmutí z hřídele, nabroušení bruskou a vyvážení na obráceném šroubováku. Na škodu není namazat závit šroubu grafitovou vazelínou. Nezapomeňte na dotažení nože ,,na krev", protože jinak se může povolit a protočí se, čímž poškodí nálitky unašeče. Ale pozor, pokud k tomu dojde a unašeč se poškodí, pořiďte si originální, který stojí jen 240 Kč. Někteří prodejci rádi experimentují s cenou a výsledkem je, že na internetu jsou prodejci, kteří si tento díl nacení na více než dvojnásobek! 

Kromě samotného čištění po práci tak nová sekačka vlastně skoro nic navíc nepotřebuje. U Vari je obrovská výhoda v tom, že nedostáváte zajíce v pytli, ale opravdu zkompletovaný stroj. Není potřeba se tak trápit se šroubováním komponentů koše k sobě nebo montáží zadního čela včetně řidítek.

Přeji Vám krásné jarní dny a hodně pozitivního myšlení v této turbulentní době. 

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.