Sečení otav v Podkrkonoší

Zveřejněno: 21. 8. 2020, autor: Jaromír Malich, přečteno: 2 014✕

Růst trávy jakoby letos nebral konce. Byť již začíná být sušší období, letošní vydatné deště v první polovině roku zapůsobily na zelený porost a ten to nevzdává. Mulčovat takový porost by ale bylo škoda.

Pamatuji si minulé dva roky, jaké u nás bylo sucho a nejen farmáři, kteří trávu potřebují na seno a siláž pro svá hospodářské zvířata, se dostali do obrovských problémů. I zemědělská družstva musely nakupovat seno od jiných podniků, aby jejich zvířata netrpěly hlady. Letošní rok si ale všichni spokojeně mnou ruce, trávy narostlo tolik, že zimní krmné období bude díky velkému množství krmné hmoty bez problémů. 
Minulý rok jsem si řekl, že s mulčováním vzrostlé trávy na louce končím a svůj adaptér použiji až na podzim v rámci posledního sečení, abych dosekal celou plochu zahrady, kde trávu nechávám přes léto růst. Větší část seká místní zemědělec velkým traktorem a tam kam se s technikou nedostane, musím zakročit já. V červnu to bylo Samsonem a nyní přišla na řadu novinka, podvozek sečení BDR-650 V nové generace s pohonnou jednotkou PJXP-200

Celkový pohled na strojMotor XP překvapí Ovládání režimů motoru
Samostatný podvozek sečení patří už léta k tradičním výrobkům Vari, začalo to po roce 2000 prvním podvozkem BDR-600, pak následovaly už BDR-650 ve verzi pro dvou a čtyřtakt a třetí verze už nesla označení BDR-650 V a byla použitelná pro oba typy motorů bez nutnosti výběru té či oné modifikace. Úplně poslední provedení této sekačky můžete použít jen se čtyřtaktními motory. S předchozím strojem, byť byl pod stejným označením, nemá pranic společného. Rám z laserem řezaných a ohýbaných plechů je ten samý základ, který známe roky na sekačkách Agatha a mulčovačích F-550. Hlavní viditelný rozdíl je pak v plechovém krytování s poutkem pro manipulaci, uvnitř rámu najdeme řemenice z jednoho kusu kovu. Hliníkový obal převodovky ukrývá bronzové šnekové kolo a zastudena válcovaný šnek, což je letitý standard všech výrobků Vari. Čtyřnožový sekací disk má vyztužený okraj, odlévané uložení pro nože a celoplošný podběh. Prostě kvalita tak, jak jsme zvyklí.
I pohonná jednotka PJXP-200 prošla výraznou modernizací, s upgradem na aktuální emisní předpisy EURO 5 dostala úplně nový motor XP-200A. Prakticky jediné čtyři věci, které zůstaly z původních motorů XP-200, je použití stejné geometrie vrtání x zdvih, víko hlavy válce, vložka vzduchového filtru s jeho vrchním krytem a startovací mechanismus. Všechno ostatní bylo modernizováno. Motoru zůstala zachována vložka válce a ložisko pod setrvačníkem, vrchní i spodní skříň motoru má žebrování pro účinnější chlazení a odvod tepla. Jiné je i krytování. Zásadní pro uživatelské pohodlí je karburátor s mechanicky ovládanou sytičovou klapkou, takže už žádné pumpování paliva nastřikovačem. Nový je i výfukový tlumič.  

Při sečeníStroj trávu nařádkuje a nechá za sebou pěkné strništěPři sečení 2

A teď k samotnému sečení. První start motoru je jednoduchý, nastavíte sytič a jednou zatáhnete. Zapínání sečení se děje malou páčkou na trubce pod řidítky. Sečení je příjemné, protože disk kopíruje terén, nedochází tak ke skalpování porostu. Nějaká ta krtina není problém, sekačka ji rozmetá - to je zásadní výhoda proti lištovým sekačkám. Pojezdová rychlost je tak akorát, při manipulaci pomáhají foukaná kola a nevadí ani pevná náprava, která je žádoucí pro perfektní udržení směru i ve svahu. Další malou výhodou je, že po sečení stačí utřít krytování vlhkým hadrem a pak suchým, díky tomu může být i po několika letech jako nové. A motor při práci? Ten překvapil po všech stránkách, protože nyní je o mnoho kultivovanější, startování je jednodušší a díky vylepšením tady je velká šance, že při správné údržbě bude mít velmi dlouhou životnost. 
Pokud bych měl zmínit nedostatky, pak bych byl pro, aby i tenhle stroj měl dvě rychlosti pojezdu ve standartní výbavě. Ale i díky současné velmi dobře nastavené prodejní ceně se  tuhle sestavu prostě vyplatí koupit. Když se i třeba po letech rozhodnete, že výbavu chcete rozšiřovat, pohonnou jednotku už budete mít. 
Přeji Vám krásný zbytek léta, pěstujte a buďte soběstační s Vari.cz :-)

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.