Ruční nosič nářadí na Vari

Zveřejněno: 15. 9. 2018, autor: Miloš Valenta, přečteno: 6 812✕

Označení pro tento druh výrobku jsem zvolil RNN. Vznikl a sloužil mi již před léty, a proto bych rád tento článek dnes pojal asi jako RETRO.

Ano, již dávno jsem si vyrobil ručně vedený a lanem tažený držák pro hrobkovací radličku, kterou jsem si vlastně také udělal. Ptáte se proč? Tehdy jsem ještě nevlastnil sestavu VARI, ale podařilo se mi odkoupit nepojízdný a napůl rozebraný vrak malotraktoru TZ-4K-14K a provedl jsem na něm totální generální opravu, včetně „kouslého“ motoru. Pouze ruční pěstování brambor na políčku byla sebevražda a ve dvou lidech to prostě nešlo. O tom se zmiňuji ve svém úplně prvním článku na blogu. Malotraktor byl sice silný, ale ne úplně vhodný pro naše malé políčko. Mám totiž málo místa po stranách pole, a protože řádky dělám napříč kvůli lepšímu zadržení dešťové vody, nezbylo, než tahat držák radličky z boku navijákem, který jsem si za tímto účelem k traktoru dodělal. A ani orba s pluhem za traktorem nebyla úplně ono, protože TZ-4K-14K je totiž „kloubák“ a při sebemenším zatočení pluh nadbíhal – tím se špatně dělala rovná brázda. Tak jsem dělal brambory kdysi, a proto RETRO.

DSC03269DSC03271DSC03282DSC03284DSC03289DSC03290DSC03292DSC03294DSC03299DSC03300DSC03287DSC03286

 

 Já dnes ale používám na tyto práce VARI a je to přesně to, co jsem potřeboval. Dost lidí se ještě nerozhodlo pro nákup sestavy VARI, orají a dělají řádky a další polní práce elektrickým vrátkem, či jiným navijákem umístěným na kraji pole. To je možno spatřit na internetu. Pro ně toto řešení může být zajímavé.

Oprášil jsem tedy starý nosič radličky a předělal ho tak, aby na něj pasovalo příslušenství na VARI. Lze na něj nyní přidělat hrobkovací radlička, rozrušovací a kypřicí radlička, můj Ježour, vyorávací radlička brambor po úpravě ( odřízne se z ní vodorovný nosný plocháč) a pluh z KF, ke kterému jsem naopak dodělal nástavec pro svislé připojení.

DSC03295DSC03308DSC03306DSC03305

 To vše lze lehce nasunout do vyfrézovaného  otvoru v nosném jeklu a odzadu přitáhnout ručně šroubem. Ten posouvá uvnitř jeklu vložený ocelový váleček, a to proto, aby nářadí šlo nastavit na správnou výšku, bez nutnosti používat zářezy  v nosném plocháči. Tento výrobek by se mohl také uplatnit v úzkém a málo přístupném terénu – třeba sady a vinice – samozřejmě s pomocí navijáku, třeba právě na VARI.

A protože jsem psal vlastně RETRO, tak jako zajímavost jsem vložil fotografii své úplně první sekačky, kterou jsem jako učedník pro sebe vyrobil. Našel jsem jí až v koutě, už se nepoužívá. Tenkrát totiž se sekačky na trávu dělaly podomácku, ne každý si jí mohl dovolit a špatně se také daly sehnat. Starší generace to pamatuje.

DSC03272

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.