Od sklizně až k orbě

Zveřejněno: 15. 10. 2020, autor: Jaromír Malich, přečteno: 3 084✕

Letošní rok byl bohatý na vláhu, takže i sklizeň byla bohatá. Aby mi políčko plodilo i v následujícím roce, nelenil jsem a s pomocí Vari systému dokonale připravil půdu. 

Dýně a zbytek cuket jsem sklízel už na konci letních prázdnin. Po sklizni ale vyvstala otázka, co s takovým množstvím zelené hmoty. Na políčku byl kromě nich porost měsíčku a heřmánku, které už také odkvetly a bylo načase s tím rázně zatočit. Přišel na řadu mulčovač, se kterým jsem porost dokonale nadrtil na velice drobné částečky. Tím byl první úkol hotov.

Před posečenímPři drcení prostuTéměř prázdné pole

Tradiční a oblíbenou činností mnohých z nás je vysetí zeleného hnojení, i já jsem letos sáhnul po této variantě. Luskoobilní směska, ještě doplněná o svazenku, vytvořila během dvo týdnů tak hustý porost, že prakticky úplně zabránila růstu jakéhokoliv plevele. Před vysetím jsem půdu poházel rozleželým kompostem. Velkou výhodou je, že půda si pod zeleným hnojením odpočine a pod hustým porostem nehrozí ani v sušším létě její výrazné vysoušení, což je problém hlavně tam, kde fouká čerstvý vítr.  Po měsíci růstu, byl porost už dostatečně vysoký a hustý na to, aby se zelená hmota dala využít. Takže přišel znovu na řadu mulčovač, který porost nadrtil a připravil na další snadné zpracování. 

Před sečením zeleného hnojeníPři sečení porostuDetail porostu

A pak už bylo na rotavátoru, jak si se zpracováním hnojení do půdy poradí. Před orbou sahám k rotavátoru s kopinatými noži proto, abych veškerou hmotu, která slouží jako zdroj živin, dostal hlouběji do půdy a také usnadnil následnou orbu. Samozřejmě, že to nezůstalo jen u zapravování rozsekaného zeleného porostu, políčko jsem ještě zhruba o dva metry prodloužil, stačily na to tři přejezdy na první rychlostní stupeň, kdy nože rozrhají travní drn. Kusy trávníku ale nijak nevyhazujte na kompost, nýbrž zaorejte, přišli by jste o další zdroj možných živin. Co se týká hloubky kypření, při zapravení hnojení stačí povrchově přejet plochu na vyšší rychlostní stupeň, aby se půda promíchala.

Při kypření rotavátoremPo zorání poleVyleštění desek pluhu je nutné

Po rotavátoru ještě přišlo na řadu rozházet po ploše kravský hnůj. Orbu jsem pak provedl za týden, přičemž nebylo zapotřebí vyšší fyzické námahy či orebných návleků. Sestava s orebním pluhem u mě odvádí dobré služby po mnoho let, základem je správné nastavení a vyleštění odhrnovacích desek. Ještě mi zbývalo zapracovat mnoho trávy ze sečení, stejně tak jako nasekané stonky rostlin ze zahrady. Hnůj, kompost a zelené hnojení bylo navrchu řádků, takže je pluh zaklápěl, v řádku pak nastlaná tráva, ještě doplněná o rozsekané kousky rostlin ze zahrady, jsem bezezbytku zaoral. Důležité je, aby se všechny živiny dostaly po celé výšce půdního profilu, což se mi povedlo. Na výživě půdy si zakládám. 

Přeji Vám krásný podzim a hlavně hodně zdravíčka :-)

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.