Na brambory s čertem?!

Zveřejněno: 28. 9. 2017, autor: Ondřej Vrzal

Přichází podzim – čas padajícího listí, krásného počasí střídajícího se s plískanicemi, ale také zejména čas sklizně brambor. A tomu, jak to probíhá u nás, se budu věnovat v tomto článku…

Jistě to zná každý z Vás. Celý rok se snažíte, abyste měli tu nejlepší úrodu a mohli se pak pochlubit sousedům, spolupracovníkům, známým a také si dobře pochutnali na plodech své práce. Jenže, než se bramborové hlízy dostanou ze země do přepravek ve sklepě, ještě nějaký čas a úsilí to potrvá. A aby se člověk co nejméně nadřel, pomáhá si, jak jen je to možné. Jistě, už jen dobře zkonstruovaná vyorávací radlice za Vari hodně práce ušetří, ale co jít ještě dál? Jak jen ty brambory z půdy lépe dostat, aby se člověk tolik nenadřel při jejich sběru?

Stroj, o kterém dnes bude řeč, a který práci velmi usnadňuje, je rotační vyorávač brambor nesoucí tovární označení NM4-202. Nejedná se o moderní výdobytek poslední doby, tento stroj jste si mohli zakoupit v 90. letech minulého století. Princip, na kterém zařízení funguje, není vlastně ničím složitý. Vyorávací radlice podebírá bramborový řádek, který je následně oběžným kolem rozmeten do strany. Zemina spadne na zem dříve, rozpadne se na drobné kousky, těžší brambory pak dopadnou na ni a není nutné je z půdy vyhrabávat. Navíc díky tomu, že jsou brambory přemístěny na předchozí řádek, člověk, který vede stroj, ve vyoraných bramborech „netancuje“. Někdo by mohl namítnout, že takto vyorané hlízy jsou otlučené. Proti tomu se však musím tvrdě ohradit. Hrabicové pružiny, které samotný řádek rozmetají, pracují velmi ladně. Navíc jsou osazeny pryžovými hadičkami, aby kontakt s hlízami byl co nejjemnější. O pohon oběžného kola se přes úhlovou převodovku stará řetěz. Ten je poháněn přes speciální poloosu s navařeným řetězovým kolem, která se vkládá na tažnou osu malotraktoru. Pokud se tedy otáčí náprava, otáčí se i oběžné kolo a stroj pracuje.

A teď od teorie k praxi. Nachystat stroj k práci je trošku náročnější a zabere to nějaký ten čas. Vyplatí se u toho mít někoho k ruce, jak ostatně uvádí návod ke stroji. Musí se rozložit tažná náprava a jednu poloosu nahradit onou speciální poloosou. Následně se na spodní závěs nasadí závěs reakce. Samotný vyorávač je připojen k malotraktoru pomocí nastavovacího tělesa. Nakonec už jen stačí nasadit řetěz a táhlo reakce, pomocí kterého se řetěz napíná. A máme stroj připravený k práci.

WP_20170915_15_58_37_ProWP_20170915_16_34_40_ProWP_20170915_16_20_26_Pro

Letos kvůli špatnému počasí nebylo možné sklizené políčko dokonale připravit. Ideální je natě a plevel zcela odstranit nebo alespoň posíct či pomulčovat. Posečeno a vyhrabáno bylo, avšak ne zcela dokonale. Rostlinné zbytky, které zůstaly, pak díky špatnému počasí neuschly a půda byla velmi vlhká. Na několik dní se však počasí umoudřilo, půda oschla a tak jsme se rozhodli brambory co nejrychleji sklidit. Zbylé natě se však zachycovaly na oběžné kolo, ale hlavně také na vyorávací radlici. Nakonec se však i přes veškerá úskalí podařilo úspěšně všechny brambory sklidit. To, jak nám to šlo, hlavně tedy čertovi, můžete sami posoudit z fotografií a videa.

WP_20170915_16_48_33_Moment(2)WP_20170915_16_48_33_Moment(4)WP_20170915_16_48_33_Moment(5)WP_20170915_17_01_54_ProWP_20170915_17_06_15_ProWP_20170915_17_24_29_Pro

Díky gumové cloně se brambory soustředí opravdu jen na místě dříve vyoraného řádku a není nutné je sbírat v okruhu několika metrů, tak jako to jistě mnozí z Vás znají ze sklizně s taženým čertem, z něhož vlastně tento vyorávač vychází.

WP_20170915_18_01_38_ProWP_20170915_18_27_36_ProWP_20170918_17_25_49_ProWP_20170918_18_00_59_Pro

Zbytky natí, plevelů a zapomenuté brambory byly odstraněny pomocí hřebenových brán. Také se díky jejich použití půda urovnala. Úroda byla letos slušná, z 1kg zasázených brambor se sklidilo 10kg. A tak máme po mé oblíbené akci s čertem ve sklepě 7,5q krásných brambor. Pevně věřím, že i Vy jste spokojeni se svojí letošní úrodou.

Hodnocení článku:
312 / 210
Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.