Sekačka vari a unašeč nože

Zveřejněno: 8. 5. 2019, autor: Miloš Valenta, přečteno: 6 204✕

Měl jsem v plánu posekat trávu na celé zahradě, ale nedosekal jsem jí. A byl jsem rád! Nevěříte? Tak čtěte!

Travní sekačka je skvělý pomocník, zvláště, když má svůj vlastní pojezd, protože ještě více usnadňuje práci. Spoléháme na ni, udržujeme ji tak, aby nám sloužila co nejdéle. Odměnou je nám krásně posekaná zahrada. Pak je čas se kochat. To jsem měl původně v plánu i já, ale nedosekal jsem. Ne proto, že bych to nestihl, ale už nešlo sekat.

Najdi alespoň jeden rozdíl během jedné minuty!DSC03595

 

 

 

Vysvětlím, co se přihodilo. Kde se vzala, tu se vzala, v trávě ležela zahradní dlaždice a opravdu nebyla vůbec vidět. Najel jsem na ni a ozvala se rána a pak jen takový divný rachot. Okamžitě jsem zastavil sekačku a pořádně od plic vypustil pár jadrných slov, možná i souvětí. Což je asi normální reakce. Poslední věta, která už se nechá publikovat, zněla: „ tak a sekačka je v háji“. Po našem vychladnutí - tedy já i sekačka, jsem se v klidu podíval, jaké škody jsme utrpěli. Otočil jsem ji na bok – pozor, smí se převracet pouze směrem k výfuku, nikdy ne směrem ke karburaci, jinak si vyděláte podruhé!!! Zjistil jsem výkus na ostří nože, který ohnutý, nebo jinak zdeformovaný nebyl. Pouze se protáčel na unašeči. Zaplať pánbůh! Unašeč nože je totiž evropskými inženýry důmyslně navržen a vyroben tak, aby nebyl jen držákem nože a pohonem pro řemínek pojezdu, ale také pojistkou pro tyto případy, takže přesně zafunguje v situaci, kdy má a ne dříve, nebo naopak pozdě. Což čínské stroje neřeší a mají tak docela problém. Tento má na sobě dva nálitky, do kterých sekací nůž zapadne, ty se v případě nárazu odlomí a nůž proklouzne. Kdyby to tam nebylo, tak to skončí přinejmenším ohnutou klikovou hřídelí, což znamená motor v háji, nebo drahá oprava. V našem případě je pouze nutno vyměnit celý unášeč za nový, což představuje asi 300,- Kč za díl. Tak vám se to snad zdá být drahé, šetřílci? Raději si koupíte nový motor, nebo rovnou novou sekačku? To asi ne!

DSC03589DSC03591DSC03590DSC03592DSC03593DSC03594DSC03597DSC03600DSC03602DSC03607DSC03608DSC03610

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Unašeč je napasován na hřídel motoru přes klínek. Okolo něj je plastový kryt a ne úplně snadno to jde sundat. Proto jsem si vyrobil takový můj stahovák – jiným se tam nedostanete, pokud nechcete vše odkrytovávat a nedej bože to sundávat páčením, nebo bušením, nejlépe ještě do hřídele motoru. No fuj, to tedy opravdu ne! Pokud se vám to také přihodí a unašeč nepůjde snadno sundat, pak vyhledejte odborný servis, další škody tu nejsou určitě žádoucí. Objednat si jej můžete přímo ve firmě Vari, nebo přes objednávkový formulář. Také je možno si ho vyzvednout osobně na podnikové prodejně. Tam mají veškeré náhradní díly okamžitě dostupné.

Jak jsem pravil, nedosekal jsem. A byl jsem rád! Ještě, že pojistka proti nárazu a vážnému poškození motoru správně zafungovala, přesně tak, jak měla. A moje prvotní nevhodná slova už dávno vyšuměla ve větru.

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.