Vybírání brambor patří k podzimu

Zveřejněno: 7. 9. 2016, autor: Jan Kopřiva, přečteno: 2 874✕

Z dětství si pamatuji, že u nás v Jizerských horách bylo u každého baráku políčko brambor. Nebyly to žádné lány, ale proužky dlouhé maximálně 50 metrů a široké sotva 10 metrů. Ty kousky ale daly brambory na celý rok. V některých chalupách tahal ruchadlo lidský potah nebo přijel s vedlejší vesnice hospodář s koněm. A sklizeň? Vytáhli se motyky nebo vidle a brambory šly ze země.

Dnes by nikdo ruchadlo netahal a proč také, stavebnicový systém Vari zvládne všechny práce – výsadbu pomocí sazeče SB-40, oborání s proorávacími koly a hrobkovací radlicí SV-1 a nakonec vyorání radlicí AVB-400. Jenom je jeden malý háček – políčka z horských strání zmizela! Nevím proč, asi se u nás přestaly brambory jíst. Nebo nepřestaly, ale raději se koupí v obchodě a může se u toho nadávat, jak jsou brambory letos drahé, jak se kazí a jak vůbec nejsou dobré. U nás to nehrozí.

IMG_20160903_140258

My jsme letos sklidili 7 metráků brambor odrůdy Rosara, to je žlutomasá odrůda s červenou slupkou varného typu B a odrůdu Belana, to je také béčko, tedy brambora univerzální, mírně lojovitá a hodící se jak na přípravu salátů, ale i kaší a různých příloh. Mám rád kvalitní a dobré věci, proto budu brambory sázet každý rok. Po pravdě řečeno, ono to zas tak pracné není. Sazečem mám zasazeno za necelou hodinku, prooráno za půl hodiny a jen to vybírání trvá déle. Naštěstí je u nás dost sběračů, jediné, co mě nebaví je ruční překopávání.

IMG_20160903_134410

Vyorávací radlice sice řádek rozhrne a brambory se vyvalí na povrch, ale přece jen se část v krajích zasype zemí a ty musí ven dostat motyčka. Vím, zem je kyprá a tak se jedná jen o lehké rozhrabávání. Ale já věřím schopným konstruktérům, že nás třeba překvapí takovým vyorávačem, který všechny brambory vyhodí na povrch a pak už se bude jen sbírat. Třeba se pak začnou u chalup políčka znovu objevovat…

IMG_20160903_140925

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.