Mulčování zeleného hnojení

Zveřejněno: 6. 9. 2016, autor: Jan Kopřiva, přečteno: 1 895✕

„Organické hnojení ničím nenahradíš“, říká staré zemědělské rčení a platí bezezbytku stále. Já mám to štěstí, že soused chová krávy a tak mám zdroj hnoje neomezený. Jsem ale také zastánce zeleného hnojení.

 

 

IMG_20160829_131149Nechat pozemek ležet ladem se nemá, proto v každém roce vyčlením jeden pozemek a ten oseji svazenkou, řepkou nebo luskoobilní směskou. Letos padla volba na luskoobilní směsku. Je to hrách s peluškou a ovsem. Výhodou této směsky je, že oves má větší spotřebu vody a případné plevele vysloveně vysuší. Po návratu z dovolené mě ale čekalo nemilé překvapení. Díky častým přeprškám se mému zelenému hnojení opravdu dařilo. Porost dosahoval výšky více jak jeden metr. Co s ním? Posekat křovinořezem? Lopotit se s kosou? Lištová sekačka – ta by se po několika metrech zahltila a ucpala!  

IMG_20160905_175046Po dodání si odvahy jsem na ten prales vzal mulčovač F-700. Samozřejmě výšku sečení bylo nutné nastavil na nejvyšší strniště a zařadit pouze  první rychlostní stupeň. K mému údivu se stroj prodíral porostem statečně a za sebou nechával část rozdrcené organické hmoty. Nebyl to žádný anglický trávník, některá stébla byla ohnutá a nedosečená. Po absolvování prvního kola přišlo kolo druhé. Tady jsem již spustil nůž co nejvíc k zemi. Druhým přejetím se dosekala zbylá stébla, organická hmota se ještě dokonaleji  přemlela a rozhodila po strništi. Pole je připravené k orbě! Zelené hnojení se vyplatí po posekání nechat pár dní zavadnout a pak teprve zapravit do půdy. Je ale IMG_20160905_175031začátek září a na podzimní orbu je ještě brzy. Možná bude na místě rozdrcený a zaschlý organický materiál mělce zapravit do půdy pomocí rotavátoru nebo kombinátoru.  Materiál je dokonale rozdrcený a tak nebude problém s tím, že by se namotával na hvězdice. Nevím, co bych dělal, nemít mulčovač. Uvědomil jsem si, že mulčovače nejsou jen pro nepravidelnou údržbu lučních porostů, jejich další a perfektní uplatnění je při zpracování zeleného hnojení a především přerostlého zeleného hnojení.

A tak si dovolím staré zemědělské rčení upravit – „mulčovače ničím nenahradíš“.

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.