Rotavátory KF

Zveřejněno: 21. 9. 2016, autor: Jaromír Malich, přečteno: 4 079✕

Rotavátory jsou skvělými pomocníky pro rychlé zpracování půdy v podzimu i na jaře. Vzhledem k tomu, že jsem si práci s oběma typy nových rotačních kypřičů KF už vyzkoušel na vlastní kůži, přináším první zkušenosti.

Maličký KF 140 má záběrem 60 cm a se svoji muší váhou 30 kg je ideálním adeptem, pokud hledáte něco, co umí kypřit a ještě se to vleze do běžného osobního auta. Tenhle rotavátor pohání OHV motor XP-140, který naskočí na první zatažení za madlo startovací šňůry. Docela mě zaujalo, že má velkoplošný papírový vzduchový filtr, což v kategorii hobby není opravdu obvyklé. A když si stroj prohlédnete důkladněji, asi zůstanete skoro v úžasu jako já. Mít kuželovou mechanickou spojku a šnekovou převodovku (a ještě s bronzovým kolem) za takovou cenu? Ano, vše je řešeno jednoduše, skříň spojky je vylisována z plechu, ale není tady žádný řemen nebo snad i soustava řemenů, která by mohla jednou majitele potrápit.

DSC_0524DSC_0540

Tenhle "prcek“ je jako dělaný pro pravidelnou obdělávku malých zahrádek. Rukojeť na tisícihranu umožní nastavit sklon řidítek přesně podle výšky postavy a díky jednoduše řešené koncepci s ním můžou pracovat i ženy. I ty ocení, že pokud budou pracovat v prostorách vedle květinové výsadby, stroj má standartně ochranné talíře, ty se ale dají demontovat, pokud je třeba, a to beznářaďově. Nepočítejte s kypřením do velké hloubky ani na ztvrdlých půdách (vliv nízké hmotnosti), ideální je tenhle kousek pravidelně používat na lehčích strukturách, kde značně ulehčí práci. KF 200 má volitelný záběr 55 nebo 85 cm díky možnosti odebrat část kypřicích nožů. Je už o něco těžší a to z něj dělá stroj pro větší záhony třeba i políčko. Mohutnost tady prostě není na škodu. Běžnému oku zůstává skryto bronzové šnekové kolo v převodovce, nosník řidítek i příruba jsou z lehké slitiny. Dvojstovku žene už téměř všem známý motor XP-200 s litinovou vložkou a ložiskem na klice.

DSC_0559DSC_0153

A tady je práce už úplně jiná liga – podařilo se mi jej kompletně ,,utopit" do hlíny, což znamenalo, že tady půjde hloubkové kypření bez jakýchkoliv problémů. Při používání je potřeba dávat pozor jen na jednu věc – ovládací páka pohonu nožů má obrácený chod než býváte zvyklí. Když je stisknutá, pohon je odpojený. K motoru nemám sebemenší výhradu, přes velký zdvihový objem ho natočí i malé dítě. A ještě jedna věc – pohonná jednotka z KF 200 je odpojitelná od podvozku a nedávno se objevila informace, že se v příštím roce můžete těšit na sekačku. Použití od jara do podzimu bude super, co říkáte?

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.