Doba dřevěná

Zveřejněno: 15. 11. 2022, autor: Zbyněk  Spěšný, přečteno: 2 772✕

To co se v minulosti zdálo přežitkem a zbytečnou námahou se v posledních měsících zase dere na přední příčky zájmu lidí. O čem mluvím? O vytápění domů palivovým dřevem. Poslední roky jsme my, co jsme si každoročně připravovali palivové dřevo, byli nazývání málem blázny, kteří neví co s časem a tak jej tráví těžbou a zpracováním palivového dřeva. Vždyť je přece lepší topit plynem, elektřinou, tepelným čerpadlem a podobně. Hlavně je to bez práce a nějaká ta koruna navíc za ten luxus a hromadu volného času stojí. Ano. Bylo tomu tak. Nyní je však situace jiná. Kriticky jiná.

Revírníci jsou bombardováni lidmi s požadavky na dodávky palivového dřeva, překupníci si mnou ruce a obyčejný člověk, co topí celý život dřevem teď začíná mít obavy, aby na něj v té záplavě zákazníků ještě něco zbylo. Takže člověk uvítá jakoukoli možnost si dřevo vytěžit a dovézt domů sám, neodkázán na milosrdenství lesníků, případně dopravců.

Měl jsem tedy možnost vyzkoušet prototyp lesní vyvážečky přímo od VARI. Díky nekomplikovanosti celého vleku a jednoduchosti byla vždy fůra dřeva, což představovalo cca 1 prostorový metr, za deset minut naložena a i bez nutnosti složitého kurtování jsem upaloval k domovu a za chvíli zpět pro další furku. Takto jsem si na podzim navozil krásných cca 6 metrů měkkého dřeva a mohu říct, že s minimem námahy. Však se o tom můžete přesvědčit na fotkách níže. Svozová nástavba se jednoduše přichytí do stávajících kotvících bodu na rámu vozíku ANV 400, korbu si schováte doma a můžete vyrazit. Součásti je i praktický držák na pilu, a naviják. Parádní vzhled „lesní soupravy“, a především jinak vyřešené těžiště a celkové zatížení než v případě nakládaní na korbu, spolu s pohodlnější manipulací se dřevem. To jsou dle mého největší výhody tohoto řešení. Zatím je to vzorek, ale uvidíme, třeba možná….

Doba je složitá a začíná zase na plno platit staré dobré: „Voják se stará, voják má.“ My se starali a máme. A teď už jen můžeme čekat, až přijede bílý kůň a zalehne nám celý dvůr a my v teple za oknem budeme pozorovat tu zimní krásu a těšit se na další jaro a další rok s naší milovanou VARI.

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.

Související fotografie