Sečení v horách

Zveřejněno: 15. 9. 2016, autor: Jaromír Malich, přečteno: 1 994✕

Dva stroje jsme postavili proti pořádně náročnému soustu, které nezdolá jen tak nějaký stroj. Myslím, že za vše mluví podmáčený terén plný hrbolů a divoký porost s náletovými dřevinami. Nebyla to prostě žádná procházka pravidelně sečenou rozkvetlou loukou.

 

S bubnovkou do neudržovaného terénu vyrazit můžete, ale chce to věnovat zvýšenou pozornost nerovnostem, za kterými se může skrývat třeba velký kámen – ten při nárazu minimálně poškodí nože. My jsme byli zvědaví, jak si nově motorizovaná Agatha poradí na silně zarostlém pozemku s porostem opravdu překvapivé výšky. Ten dosahoval v mnoha místech až po naše ramena. Maličký Briggs startuje hned na první zatažení a překvapí svojí kultivovaností. Jen pro informaci, tenhle motor s označením 675 Exi má dvojitý filtr vzduchu, šikovný kryt, který brání nasávání nečistot do chlazení a automatický sytič.

DSC_0004DSC_0028DSC_0017

Po prvotním roztočení disku vjíždíme do porostu - a žádné naříkání se nekoná, sekačka neprotestuje, poklidně seče to, co má ,,před čumákem“. A to i tehdy, když s ní kosíme ten bujný porost, který popisuji výše. Podle mě má na pracovní výsledky také vliv sekací buben, který je těžký a při zajetí do porostu si díky své váze udrží potřebné otáčky.

 

Pak přišel na řadu mulčovač F-550B Hurricane. Vzhledem k tomu, že jsme netušili, zda-li se v ploše skrývají pevné předměty, prvním úkonem bylo nastavení nejvyšší možné výšky sečení. Přišli jsme na to, že plocha je plná nejen hrbolů, ale i kamenů, našla se zde jedna prázdná plechovka od piva a skleněná lahev. Na první a tedy pomalejší pojezdovou rychlost (cca 1,8 km/h) mulčovač pokosil úplně všechno. A to jsme ho nijak nešetřili. Velkou výhodou je, že na takový rozbitý terén je to stroj naprosto ideální, protože je velmi obratný a má relativně nízkou hmotnost, takže nevadí kopečky ani pevné překážky, kterým se musíte uhýbat. Prostě pokosí, co se mu připlete do cesty.

DSC_0199DSC_0188DSC_0239

Na druhém pozemku jsme vyžínali křoviny, za kterým nebylo stroj ani obsluhu vidět. Jediné, co je třeba zmínit, je fakt, že při sečení svažitého terénu je třeba vést stroj takovým způsobem, aby palivová nádrž byla stále výše než karburátor, jinak motor začne ,,houpat“. Pro snadné nastartování nechybí autosytič, dvojitý filtr vzduchu zase prodlouží životnost už tak výborného motoru BS 850E. Z tohohle mulčovače jsem stále velice příjemně překvapený, vypadá jako malý beránek, ale to jen do té doby, než je postaven před realitu. Množství hmoty, které dokáže zpracovat, je prostě neuvěřitelné. Myslím, že přiložené obrázky mluví za vše. Prostě vynikající pomocník do nepohody.

DSC_0141DSC_0384 

Při práci rozhodně dbejte na bezpečnost. Pokud máte jakékoliv pochybnosti o tom, zda-li na ploše neleží žádné pevné předměty, k mulčovači si určitě pořiďte přední kryt, který je tvořen nejen ocelovým nástavkem na prodloužení sekací komory, ale hlavně ochrannou plachtou, bránící odhozu sečeného materiálu vpřed. Dokáže tedy efektivně zabránit i zranění osob, které se mohou pohybovat v blízkosti stroje, pokud by náhodou došlo například k vymrštění kamene nebo jiného tuhého předmětu.

Pokosená náletová dřevinaF-550B takhle rozpůlila kámen 

Ještě mi zbývá zhodnotit technické provedení obou strojů. Oba mají stejný základ – prostorový svařovaný rám s vyztužením a pro zvídavého uživatele nabídnou opravdu zajímavé prvky, jako řemenice, tvářené z jednoho kusu materiálu, čelisťovou brzdu pohonu nože/bubnu nebo velmi robustní vlastní sečení.

DSC_0118DSC_0455DSC_0040

To jsou vlastnosti, kterých si všímám a jsem za ně rád. Protože takový stroj není na dva, tři roky, ale při pečlivé údržbě mi vydrží mnohem déle.

 

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.