Bubnové sečení nebo lištové? Otázka jako být či nebýt

Zveřejněno: 9. 6. 2020, autor: Jan Kopřiva, přečteno: 5 258✕

Pokud potřebujeme trávu pro domácí zvířata nebo prostě nechceme mulčovat, nezbývá, než si pořídit sekačku lištovou a nebo bubnovou.V  posledních letech jsou  nejoblíbenějším strojem na sečení vysoké trávy bubnové sekačky. Lištová sekačka mne provází prakticky od dětství. A tak jsem si udělal testování obou typů a výsledek jsem rozdělil plusů a mínusů.

Zcela záměrně jsem testoval na starších strojích, které vlastním, protože dobré věci obvykle fungují bez ohledu na letopočet výroby.

Bubnová sekačka seče travní porost ocelovými noži většinou jsou nože 3 až 4, umístěnými na obvodu rotačního žacího disku, nejlépe dvojitého a lisovaného, který vydrží celou živostnost stroje.

+

-

 

bubnové a lištové sečení 3   bubnové sečení 5  bubnové sečení 4

 

                                            bubnové sečení

 

Sečení lištovou sekačkou  je na principu kmitající kosy osazené žabkami, v pevných prstech s vroubkovanými břity. Existují sekačky tzv. prstové a bezprsté.

 

+

-

bubnové sečení 12   bubnové sečení 7    bubnové sečení 10

 

bubnové sečení 8   bubnové sečení 9   bubnové sečení 6

 

Kterou sekačku tedy doporučit? Záleží na mnoha faktorech a především nárocích hospodáře, který stroj bude pořizovat. Trendem posledních 30 let v ČR jsou jednoznačně sekačky bubnové, které mají jednoduché použití a minimální nároky na údržbu. Posekají téměř cokoliv a ty s dvojitým lisovaným diskem vydrží mnoho let. Uživatelé, kteří však mají opečovávané luční pozemky, myslí to s pěstováním trávy opravdu vážně a záleží jim na kvalitě strniště, následné regeneraci porostu a především rychlém nárůstu druhé trávy, tak by měli přemýšlet nad sekačkou lištovou. Není náhodou, že většina alpských luk je doposud sečena lištovými sekačkami i za cenu vyšších nároků na údržbu.

Jakou si vybrat značku? I zde máme na výběr, ale osobně preferuji stroje VARI, jednak mě provázejí celou mojí karieru a tak jim věřím a zadruhé moc dobře vím, jakou péči věnují vývoji a inovacím, proto jsou technologii disku nejdále, troufám si říct i ze světového hlediska. Výhodu VARI je že nabízí i kvalitní lištové sečení i když žací lišta pochází o renomovaného výrobce ESM z Německa. Ostatní čeští výrobci tuto volbu vůbec nenabízejí.

Vybrat si musí tedy každý sám, každopádně obě dvě koncepce mají něco do sebe a je dobře že existuje možnost volby. Dobrý výrobce nebo prodejce Vám jistě rád stroj před nákupem zapůjčí, abyste si mohli vyzkoušet, co Vám nejvíce vyhovuje.

Tak správnou volbu Vaší sekačky na vysokou trávu přeje Honza Kopřiva

 

                                           bubnové sečení 11  

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.