Obr na zeleném koberci

Zveřejněno: 14. 6. 2017, autor: Jaromír Malich, přečteno: 2 554✕

Letos je to jaro takové trochu jiné. Je teplo a často u nás prší, takže tráva je velice hustá. Tohle je jako dělané na vyzkoušení rotační sekačky, v mém případě to byla ta největší z nabídky VARI.

Celý název sekačky zní trochu krkolomně, podíváte-li se na výrobní štítek, je tam uvedeno MP1 554 WSVQ-H. Není to nic složitého rozklíčovat, co jednotlivá čísla a písmena značí. MP1 je řada šasí - zde ocelové, se zadní stěnou z termoplastického materiálu; 554 pak vyjadřuje šíři 55 cm(záběr činí 53 cm) a pohon 4taktním motorem. Písmeno W pak značí velká zadní kola o průměru 280 mm, S je pojezd; V dokonce variabilní pojezd a Q ukazuje na fakt, že zde nechybí ani boční výhoz. No a to poslední písmeno H říká, že sekačku pohání motor Honda.

DSC_0353DSC_0017 (2)DSC_0084

Když se podívám na celkovou stavbu sekačky, napadá mě použít jen slovo ,,OBR“. Tahle mašina je pořádný kus materiálu, váží 40 kg. Když jsem sekačku vykládal z auta u nás na zahradě, bez problému jsem si stačil sám. Jednou rukou jí chytím za přední držadlo, druhou za výlisek, který drží rukojeť, a je hotovo. Hned jsem si všimnul velmi šikovné, dlouhé stavby řídítek s rychloupínkami. Ono delší madlo je opravdu lepší, protože za sekačkou se při práci nebudete krčit a nohama nekopete do sběracího koše, což bývá hlavně u laciných sekaček problém.

DSC_0392DSC_0408

Pak už přišlo jen nasadit koš a hurá do práce - motor Honda s autosytičem naskakuje na první zatažení za startovací šňůru. Je docela kultivovaný. Co mě při sečení nejvíce nadchlo, byl variátor s plynulou regulací rychlosti. Díky němu totiž vynikne obrovská síla motoru i na husté trávě, já jsem vyrazil do terénu po dešti. Na to, že má sekačka univerzální nůž, tak trávou nabouchá koš naprosto neskutečně. Výsledek vidíte na fotkách. Na větších rovných plochách jde práce rychle od ruky, já jsem zvyklý na svoji sekačku, která má záběr 48 cm a těch 5 cm navíc je prostě znát. Velká kola pomáhají při manipulaci kolem stromů, keřů a jiných překážek, stroj mi připadá poměrně obratný.

DSC_0009DSC_0020DSC_0006 (2)

Některé detaily umí zpříjemnit práci - ať už to je měkčený návlek na řidítkách nebo ukazatel naplnění sběracího koše. Krásně je vyřešené nastavování výšky sečení v šesti stupních, stačí jen stisknout knoflík a přenastavit výšku pomocí držadla. Moje jediná výtka směřuje ke sběracímu koši, chybí mu spodní madlo nebo poutko, prostě něco, abych jej při přenášení mohl uchopit oběma rukama.

DSC_0109DSC_0048DSC_0289

Vyzkoušel jsem i sekání s bočním odhozem, pokud je trávy hodně nebo sekáte plochu, kde nejste zvyklí sbírat, pak s prací rychle zatočíte.

 

No a například přípojku na mytí vodou, tu bych asi neměl opomenout, ale je to věc, kterou nemám v lásce. Ono se to snadno používá, jen připojit hadici a pustit motor, ale výsledek za moc nestojí. Tohle krásně hladce nalakované šasí je nejlepší utřít vlhkým a pak suchým hadrem a uvidíte, jak krásnou sekajdu budete mít!

MP1 554 H je opravdu promyšlená mašina. Prostě funguje jako celek a to se počítá.

Přeji Vám pěkné dny :-)

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.