Moje jarní práce s Varíkem

Zveřejněno: 17. 4. 2017, autor: Jaromír Malich, přečteno: 2 460✕

Konečně jsme se dočkali jara, i když počasí je trošku nestálé a teď zase maličko připomíná příchod zimy. Ještě když bylo hezky, pustil jsem se do práce, vyměnil olej v XPčku a vytáhnul přímopřipojitelné stroje, které se teď hodí.

 

V prvé řadě jsem začal pročištěním trávníku. Vzhledem k tomu, že vlastním rotační plečku, byla by velká chyba mít ještě jednoúčelový vertikutátor. S přestavbovou sadou mám do pěti minut ,,předěláno“ a mohu se vrhnout do práce. S tím velkým záběrem, co stroj má, mi jde práce pěkně od ruky. Jen bych nejen já uvítal podobné řešení upínání pracovních nástrojů, jako je teď u Globalové převodovky DSK-317 - takže přes rychloupínače, přestavba z plečky na vertikutátor a zpět by byla bleskurychlá a bez nutnosti použít nářadí.....

DSC_0037DSC_0044

Po vyčištění trávníku od různých nečistot, přišlo na řadu kypření záhonů a mís pod ovocnými stromy. Samozřejmě, že jsem musel nejprve stroj přestavět zpět na rotační plečku. Používám záběr 32 cm, to znamená, že na každém výstupním šestihranu mám namontovanou po jedné široké a jedné úzké hvězdici, to spojené rozpěrkou. Přijde mi to jako ideální záběr, protože s tímhle záběrem projedu prakticky všude.

DSC_0046DSC_0059

No a když už jsem měl i tohle hotové, bylo na čase si ještě poradit s větvemi. Tudíž volba padla na Rapido. Nebudu zastírat svůj názor - my, jakožto uživatelé Vari systému, jsme dlouhá léta toužili po šikovném drtiči nebo štěpkovači, který by nám pomohl s haldou větví, která se nám válí v rohu zahrady.

DSC_0014DSC_0037 (2)

A naše přání bylo vyslyšeno, tenhle adaptér zatočí s větvemi i ze smrčí, práce je rychlá. Zatímco stroj zpracovává vložený materiál, já si v klidu připravím další a takhle pořád dokola. Než se stačíte rozkoukat, máte uklizeno. Štěpku nepoužívám na topení, ale k obsypávání okrasných keřů. Ušetří mi to práci, nemusím řešit trable s plevelem a obsypáváním vlastně recykluji materiál ze zahrady.....

 

Přeji Vám krásné jarní dny, přátelé.

 

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.