Povinné ručení a chybějící údaje: co s tím?

Zveřejněno: 5. 12. 2016, autor: Jaromír Malich, přečteno: 4 084✕

Stala se mi zajímavá věc. V září jsem si uzavřel u jedné z pojišťoven povinné ručení na Varíka. Sezona skončila a hle - píší, že při pravidelné kontrole pojistných smluv něco chybí.

 

Těmi chybějícími údaji je číslo registrační značky a číslo velkého technického průkazu. Což znamená, že systém, který posuzuje správnost a úplnost údajů ve smlouvách, se pěkně dvakrát seknul.

 

1. Registrační značka

Jednoosý malotraktor může mít vystavené ,,papíry“ na provoz po cestách 3. a 4. třídy, ale není povinností jej přihlašovat na dopravní inspektorát. A od toho se odvíjí fakt, že takový stroj nemá přiřazenou ani registrační značku.

 

K tomu připojím jednu radu: pokud si chcete pořídit technické osvědčení pro starší sestavu, musíte mít schválenou i pohonnou jednotku, jen vozík nestačí. Je to úplně stejné, jako kdyby jste vyrazili na silnici s autem a připojeným vozíkem za něj a k automobilu neměli platné doklady. Jistě si dokážete představit následky, pokud by Vás kontrolovala PČR, minimálně to je o riziku velké pokuty.

 

2. Chybějící číslo velkého TP ve smlouvě

Tak tohle je absolutní nesmysl. Při uzavírání povinného ručení musíte předložit velký techničák, bez něj máte smůlu a povinné ručení s Vámi v obchodním místě neuzavřou. Číslo velkého TP se uvádí přímo do smlouvy. V TP jsou zapsána výrobní čísla hnací jednotky, převodovky, taženého prostředku (vozíku) a také typ stroje. Aby nevznikaly nějaké dohady, pak uvádím i přibližnou cenu povinného ručení - mě vyšlo roční pojistné na 345 Kč, běžně se však vlezete do pětistovky. Ceny se mohou odlišovat podle pojišťovny a také podle obchodního místa, někde Vám dají slevu, jinde ne.

DSC_0310DSC_0352

Pojistku není nutné mít, ale člověk musí být připravený na všechny možnosti. Určitě to každému rozumnému člověku doporučím, nejen, že Vaše jízda po silnici bude tím pádem klidnější, ale pokud dojde k nehodě - stačí jen větší škrábanec a může se stát, že si pořádně provětráte peněženku, pokud pojistku nebudete mít uzavřenou.

 

Pokud by se Vám stalo, že po Vás Vaše pojišťovna bude požadovat doplnění údajů, ačkoliv jsou již uvedené ve smlouvě, stačí jim pomocí e-mailu poslat text viz níže, který můžete použít jako vzor:

 

Dobrý den,

odpovídám na Vaše sdělení ohledně chybějících údajů, vztahujících se k pojistné smlouvě č. ..............., který jste mi zaslali k datu ............ .

Můj stroj zn. ......................... je jednoosý kultivační traktor, na který se nevztahuje povinná registrace na odboru dopravy, tudíž tedy nemá ani přidělenou registrační značku. Číslo technického osvědčení je uvedeno ve smouvě k uzavřenému povinnému ručení, bez něj by nebylo možné tuto smlouvu uzavřít.

 

Přeji Vám krásné adventní dny.

 

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.