Zvedák zahradního traktůrku na trochu jiný způsob

Zveřejněno: 14. 7. 2022, autor: Miloš Valenta, přečteno: 3 595✕

Je sezóna sečení trávníků a kdo používá zahradní traktůrek, ví, že ten v průběhu práce potřebuje údržbu a také čistění. A nejen to, je třeba provést i prohlídku, případně nabroušení nožů. Proto jsem se pustil do výroby zvedáku.

Ano, je na trhu spousta typů zařízení pro zvednutí sekacího traktůrku, mechanické, se šroubovicí, pákou, hydraulickým pístem a jiné. Já šel svojí cestou, trnitou, tou mojí ryze mi vlastní.

Prvně bych chtěl poznamenat, že traktůrek má místa, kam lze připojit rychlospojka zahradní hadice, pustit vodu a s roztočenými noži to nechat oprat a odplavit. Já to zásadně nedoporučuji, protože to je to nejhorší, co můžete pro svůj stroj udělat. Silně rozstříknutá voda strhává nejen zbytky travní hmoty v sekacím ústrojí, ale škodí i vnitřnímu laku a napomáhá vyreznutí. Trpí tím samozřejmě ložiska, o samotných nožích ani nemluvím.

Nejlepší způsob je očista mechanickou cestou, nejlépe dřevěnou, nebo plastovou stěrkou. V žádném případě špachtle, či něco jiného kovového!

Někdo pro tento účel zvedá ručně sekací traktůrek z boku za kolo, nebo karosérii a podkládá klackem, nebo jej pak přidržuje druhá osoba. Jiný zase zvedá traktůrek za přední nárazník a převrátí na zadní část po sundání koše na trávu. A já se teď ptám, co třeba obsluha něžného pohlaví, nebo starší lidi, mají tolik síly na tuto činnost? A jaká je bezpečnost sedět pod traktůrkem podloženým klackem? Jedním slovem hazard.

 Já na to šel jinak a vytvořil zvedák přes navijáky, ano, slyšíte dobře, používám dva navijáky. Jsou tu totiž dvě možnosti, použít ruční, nebo elektrický. Abych pravdu řekl, tak ten můj nápad vznikl právě takto. Dal jsem si do souvislosti….12V elektrický naviják a 12V baterie v zahradním traktůrku. 12V=12V= konec dřiny s naklápěním. V tom je ten pravý potenciál.

DSC05015DSC05017DSC05044DSC05036DSC05018DSC05019DSC05020DSC05021DSC05022DSC05023DSC05025DSC05027DSC05029DSC05030DSC05032DSC05033DSC05034DSC05037DSC05038DSC05039DSC05041DSC05046DSC05048DSC05051

Tak, nápad vznikl, jakási představa o tvaru a funkčnosti také a mohl jsem se pustit do konstrukční výroby. Jo a také aby to bylo vzhledné, bezpečné a účelné, pokud možno co nejvíce složitelné a skladné. Výrobek musí být přenosný v terénu a nezávislý na připojení do zásuvky, tedy použitelný kdekoliv, kde je rovina.

Proč? Protože čistit je potřeba i během práce, třeba na louce daleko od domu. Úplně stačí, když v trávě chytíte provázek, který se dole namotá a už je to tady. Klacek na nebezpečné podepření v nedohlednu, záda vám nedovolí zvedat těžký traktůrek, natož přetočit na zádní část. Proto je dobré za tažné zařízení zapřáhnout vozík  ( oba doplňky jsou normálně v prodeji firmou Vari), naložit zvedák, koš na trávu a můžete pádit za prací.

 

Zvedák má trubkový ohnutý zvedací rám se dvěma plošinami s dorazy pro najetí zadními koly. Lze k němu nasadit dva nájezdy pro lepší najetí, či zatlačení traktůrku a ty po celou dobu zvedání tam zůstávají. Součástí trubkového rámu je také integrovaná opora pro kolo tak, aby jej nepoškodila, protože stroj při zvedání se opírá kolem a není žádoucí, aby sjel do boku mimo zvedací část. Celý zvedací rám je výklopný na čepech, nemusí se nikde nic šroubovat do sebe.

Hlavní rám je skládací pro úsporu místa. Dole je profil U s příčnou oporou a v něm otočně vyklápěcí jekl, který zvedneme kolmo vzhůru. Do tohoto jeklu lze zasadit další, který již slouží jako držák navijáku. V našem případě jsou dva, jeden s přišroubovaným ručním navijákem a druhý s elektrickým, tedy dvojí volba.

 Místo, kam až lze zvedat navijáky je označeno dvojí barvou a to je právě tehdy, když opěrná kladka dosáhne předěl černé a červené barvy do sebe vsazených jeklů. V tom momentě je potřeba vložit ochrannou rozpěru, která zajistí bezpečnou oporu proti nechtěnému pádu traktůrku a navijáky lehce vrátit zpět, aby se to skutečně o ní opřelo. Bezpečnost především.

Na té zvedací části jsou kladky dvě. Jedna je opěrná a odvaluje se po jeklu a ta druhá je pojezdová pro lano navijáků. Ta je odnímatelná kvůli protažení lana, je na šroubu s otočným plastovým kolečkem místo matky. Tedy žádné nářadí není potřeba. Ta pojezdová kladka pro lano tam zajišťuje větší zvedací sílu, ale hlavně zpomaluje na polovinu rychlost zdvihu. To je žádoucí.

Práce se zvedákem je snadná a bezpečná. Snad jen ztráta několik pár minut, které zabere rozložení na místě, ale, věřte mi, je to připravené v cukuletu.

 

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.