VEDEX- velký pomocník při úklidu malých nečistot

Zveřejněno: 20. 10. 2021, autor: Šimon  Surových, přečteno: 1 582✕

VARI B-35 Vedex je ocelový kartáč, který pomáhá při ekologickém odstranění plevele, mechu a jiných nečistot na zpevněných površích. Zajímá vás, jak si Vedex dokáže poradit se vším výše uvedeným a jaké má vychytávky? Ano? Tak pojďme na to!

Ocelový kartáč je opravdu praktický stroj. Dokáže pracovat po celý rok s minimálními nároky na údržbu. Když zrovna není sníh, můžeme čistit zpevněné povrchy či dlažbu  od mechu, plevele a jiné špíny, které přispívají k nepěknému vzhledu. V zimě pak bez sebemenší přestavby kartáče lehce odstraníme ušlapaný sníh a zmrazky. Zkrátka vychytaný stroj!

VARI B-35 Vedex pohání jednoválcový vzduchem chlazený motor VARI XP-140 s ocelovou vložkou válce, se zdvihovým objemem 141 ccm, ventilovým rozvodem OHV a kroutícím momentem 6,5 Nm při 3000 ot./min. Motor má maximální výkon 4 koně. Dvojitá filtrace vzduchu motor předurčuje do náročných a prašných podmínek. 

2 3
Motor XP-140 Vzduchový filtr se skládá z papírové vložky a molitanového předfiltru

Motor se na tento stroj opravdu hodí, lehce se startuje a podává maximální výkon za všech podmínek. Jediné, co bych motoru vytknul je absence palivového kohoutu. Když chci vypustit zbytkové palivo z karburátoru, vypustím vždy celou nádrž… Tento stroj bych si dokázal představit i s motorem HONDA, myslím, že by tato kombinace fungovala parádně.

Rám stroje je asymetrický, díky čemuž lze lehce odklízet nečistoty podél obrubníků a jiných nedostupných míst. 

4 5
Asymetrický rám stroje Odklízení podél obrubníků je hračkou

Řídítka jsou stejná jako na bubnových sekačkách od VARI. Je zde ale pouze jen jedna páka, která zapíná otáčení kartáče a plyn, jenž má dlouhou dráhu sytiče , takže  zimě lze stroj ihned používat - dám sytič, nastartuju a když se motor zahřívá, stahuju sytič, aby motor nezhasl. 

6 7
Řídítka jsou stejná jako na bubnových sekačkách Z pohledu obsluhy

Pojezdová kola jsou nastavitelná nezávisle v 5 polohách, po inovaci provedené v roce 2020 jsou široká, nepropíchnutelná, což zaručuje při práci lepší tlumení. Tvar škrabky dokáže udržet čistou plochu běhounu po celou dobu práce. 

9 8
Celkový pohled Škrabka pro čištění kol během práce  

Ocelový kartáč je přichycen 3 inbusovými šrouby. Díky tomu lze lehce vyměnit ocelový kartáč za nylonový pro šetrnější čištění povrchů. 

10
Uchycení ocelového kartáče

A nyní k práci. 

Rozhodl jsem se, že vyčistím okraj podél obrubníku, který chvíli nikdo nečistil. Práce 

to není vůbec složitá - nastartujete, necháte zahřát motor na provozní teplotu, zapnete kartáč a jde se na věc. Z vlastní zkušenosti nedoporučuji nastavit přítlak pomocí kol na nejvyšší - kartáč se rychle opotřebí a navíc stroj musíte přizvedávat. 

11 12 13
14
Nečistoty podél obrubníku 

Stroj nechává nečistoty díky krycí plachtě pěkně v řádku, takže zametání je jednodušší. Zároveň chrání obsluhu a okolí před odlétávajícími předměty.  Na zametání můžete využít i zametací kartáč CB-80 nebo nové CB-800 a CB-1000. Ten bohužel nemám, takže bylo nutné zametat ručně. 

15 16
Stroj za sebou nechá pěkně řádky nečistot, můžete zároveň vidět i čistý okraj u obrubníku

A výsledek? Myslím si, že se povedl. Okraje kolem obrubníků jsou krásně čisté a po smetení dlouhé hromádky je hotovo. 

Takže shrnuto: B-35 Vedex je povedený profesionální stroj, který dokáže ušetřit spoustu času udržováním zpevněných ploch bez plevelu, mechu atd. 

Myslím, že by o tomto stroji měli zauvažovat i správci obecních cest  a komunikací, protože stav některých chodníků je jedním slovem otřesný. Díky této “mašince” by byla jejich údržba hračkou :)

Přeji vám krásný podzim nejlépe ve společnosti s technikou VARI :)

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.