VARI - rozvoz vody a zalévání s cisternou ANV – 400 KC

Zveřejněno: 7. 7. 2020, autor: Miloš Valenta, přečteno: 5 686✕

Letos padlo poměrně vody dost, nicméně stejně asi nastanou později sucha. Jak ale zalévat vzdálené pozemky, kam se nedostaneme s hadicí? Konví? Asi těžko. Takže já přináším řešení a moje motto zní: „voda sem, voda tam, kudy jezdím, zalévám.“ A jde to i bez konví!

ANV – 400 KC je název, který označuje originální vozík ANV – 400, K – jedná se o nástavec pro kontejnerový systém, ( dřívější moje úprava vozíku) a konečně C -  je cisterna.

Snažil jsem se to vyrobit nejen pěkné, aby to oku lahodilo, ale hlavně co nejvíce účelné. Takové to 7 v 1. O tom ale ještě budu psát. Kromě nádrže na vodu, která se mi podařila sehnat pouze v modré barvě, jsem se snažil dodržet barvy firemní, což je červená a černá. Ty byly na můj výrobek rozprášeny ve firmě Vari. Fajn spolupráce, holt práškovka je práškovka. Boční kryty po stranách nádrže plní víceméně pouze pohledovou funkci a jsou ještě vylepšené o nápis VARI. Mimo jiné i zakrývají „nožičky“ nádrže, takže to působí při pohledu jako jeden celek.

 

Jak jsem se již zmiňoval, je to opět kontejnerová nástavba, která se natahuje ručním navijákem pod sedačkou řidiče stejně, jako korba. Právě na toto mé řešení pro umístění navijáku jsem náležitě hrdý.  Zajištění proti posunutí je samozřejmě shodné a společné pro všechny mé nástavby.

123a3

 

 

 

 

 

Cisterna je umístěna na jeklech, které jdou použít ještě pro další následující nástavby. Dělal jsem je s vizí dopředu tak, aby byly jednoduše univerzální i pro jiné další použití. Na příčných opěrách je položena a upevněna popruhem nádoba na vodu o objemu 350 litrů vody s uzavíratelným horním víkem. Dále buben s hadicí na zalévání záhonků, zadní rampou na plošné zalévání, čerpadlo s benzínovým motorem, rozvody vody s kulovými kohouty a dva trojcestné ventily. Proč dva trojcestné ventily?  Ty právě umožňují, aby cisterna zvládla co nejvíce možností využití, zde konkrétně sedm.

1/ čerpání vody ze zdroje do nádrže, plnění

2/ samovolný odtok vody z nádrže, nebo vypouštění

3/ čerpání vody ze zdroje a zalévání hadicí na místě

4/ čerpání vody ze zdroje a připojení na rozvod, nebo plnění nádob

5/ zalévání hadicí pomocí čerpadla z nádrže

6/ zalévání čerpadlem zadní rampou pro plošný rozstřik při pojezdu stroje

7/ míchání celého objemu nádrže při aplikaci tekutého hnojiva, či postřiku

výkr1výkr2výkr3výkr4výkr5výkr6výkr7

 

 

 

 

 

 

 

 

Naplnění cisterny 350 litrů ze zdroje vody sací hadicí se sítkem a zpětnou klapkou na konci trvá čtyři minuty a třicet vteřin.  Všechny hadice jsou osazeny samozřejmě rychlospojkami pro snadné připojení.

Na zadní tlakové rampě je pět seřiditelných trysek, které pokryjí zalévání o šířce pruhu cca 145 cm, což je více, než rozchod kol na vozíku. Využití je na trávníkové, nebo jiné větší plochy, nebo smáčení prachu na cestě, či chodníku.

Pokud chceme zalévat záhony, skalky, či velké květináče, použijeme buben s navinutou hadicí o délce deseti metrů, na konci opět osazenou rychlospojkou a seřiditelnou tryskou pro nastavení proudu vody. Jeho tlak a síla lze také korigovat otáčkami motoru na vodním čerpadlu.

456789101112131516úvod171819

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trojcestné ventily umožňují využívat čerpadlo pro nasávání a dopravu vody do cisterny, její míchání v uzavřeném okruhu, nebo přesměrování toku do hadice, nebo rampy pro plošné zalévání.

Zadní část za nádrží, tak zvaná „strojovna“ je na rámu, který lze po odšroubování dvou šroubů sejmout a uložit na zimu do tepla a sucha, včetně bubnu s hadicí, rampou a čerpadlem, které je přišroubováno na rám přes čtyři silentbloky. Ty eliminují chvění motoru a rázy.

stroj1stroj 2stroj3stroj4

 

 

 

 

 

 

Materiálově mě vyšla cisterna ne zrovna nejlaciněji, to je pravda, ale možnost vzdáleného zalévání je nenahraditelná! Každopádně u mě bude často v provozu. Ptáte se, jestli jsem nějak řešil vlnolamy v nádrži?  Nikoliv, nebylo to potřeba, při převozu to nehoupe, nijak nezlobí a perfektně sedí. Mám to odzkoušeno i v náročném terénu.

S vodou měl jsem předtuchu, by brambor nebyl na suchu.

Tak to je asi pro dnešek všechno, a příště třeba…………….třeba přivezeme dřevo na oplenu. A možná budou i klanice…

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.