Likvidace posklizňových zbytků mulčovačem

Zveřejněno: 8. 9. 2016, autor: Jaromír Malich, přečteno: 1 705✕

V předchozích článcích jsme byli svědky toho, co všechno se dá provádět s mulčovačem/vyžínačem, včetně kosení bramborové natě nebo zpracování přerostlé hmoty pro zelené hnojení. Já používám svoji F-550B i při drcení objemného zahradního odpadu, který poté uložím do kompostu.

 

 

Dříve se mi u kompostu povalovaly nejrůznější hromádky různého objemného materiálu, s nímž jsem si nevěděl rady. A tak se ukládal do kompostu s trávou a listím a čekalo se, až se ten neforemný shluk hmoty slehne a rozloží, aby se výsledný kompost dal použít.

DSC_0040DSC_0046DSC_0074

A přesně s tímhle mi pomáhá můj mulčovač F-550 B Hurricane. Perfektně rozseká vše, co zůstane po sklizni. Během okamžiku s ním zlikviduju šlahouny od okurek či dýní, nať od česneku nebo zbytky okrasných rostlin, které se u nás pravidelně upravují, aby řádně plnily svojí funkci. Při několikanásobném přejetí získáte nadrobno rozmělněný materiál, který se při prohození hlínou rychle rozloží, případně jej ihned můžete zarýt do záhonu a tím vyčerpané živiny vrátíte zpět.

 

 

Při takto cílené likvidaci používám stroj, dovybavený předním krytem, který zamezuje tomu, aby drcená hmota létala široko daleko od stroje. Také díky lepšímu pacovnímu efektu dosáhnu stavu, kdy z velké hromady udělám mnohem menší, která nebude zabírat zbytečně moc místa v kompostu.

 

Ale pozor! Pro tuto činnost se nehodí zbytky nemocných rostlin, protože pak si zárodky přenesete do kompostu nebo rovnou do záhonů - Ty tam vyčkají do příštího roku na nového hostitele.

 

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.