Moje první senoseč s VARI

Zveřejněno: 30. 6. 2022, autor: Zbyněk  Spěšný, přečteno: 1 857✕

Doba je dnes velice složitá a těžká. Každý se snaží ušetřit, jak to jde. Energie, pohonné hmoty a vše ostatní zdražuje jako o závod. Potraviny nevyjímaje. Proto mnoho lidí přemýšlí, jak ušetřit každou korunu. Co se týká zeleniny a brambor, jsme už prakticky soběstační. Samozřejmě díky VARI. Bez ní a bez mé skvělé ženy, bych do toho nešel. Ale když tak přemýšlím, přílohy si vyrobit umím, ale co dám na talíř k tomu? Delší dobu mi tane na mysl chov králíků… 

Celé dětství jsme králíky měli, tak vím, co péče o ně obnáší. Od krmení, po kydání hnoje. A jako krmení ječmen, případně granule, ověřená (tím mám na mysli chemicky neošetřenou, nejlépe z vlastního pozemku), čerstvá tráva, když máme možnost, ale hlavně, hlavně seno. No ale to já, jako mí rodiče dříve, dělat nebudu. Kosou poséct, hráběmi obrátit a pak zase a zase. Pak zkopit, naložit na dvoukolák a odvézt do seníku. Ano takto to mí rodiče dělali. Já tedy taky přispíval svýma pubertálníma rukama a tváříc se dosti otráveně jsem vyjadřoval, co si o této lopotě myslím.

No a vidíte. Přešlo pár desetiletí a já přemýšlím stejně jako rodiče. Jen mám tu vlastnost, že jsem schopen jakkoli kutit a přemýšlet, abych se nenadřel, jelikož ctím heslo „Práci strojům“. Tak jsem zvážil, než se rozhodnu zda králíky ano, či ne, vyzkoušet si mašinky od mé milované VARI, a zkusit si s nimi usušit jednu hezkou louku. Ono totiž VARI má geniální pomocníky na „výrobu“ sena. A totiž bubnové sekačky a nebo obraceče píce. Bubnové sekačky jdou koupit jako jednoúčelové stroje, jako adaptér k nosiči nářadí MAX, adaptér k multifunčnímu nosiči RAPTOR HYDRO a hlavně tedy, což se týká mě, jako adaptér k předovce DSK-316 stavebnicového systému VARI. Obraceč píce tedy jde sehnat pouze k RAPTORu HYDRO a nebo ke stavebnici od VARI. Ale jak už jsem psal, mám VARI GLOBAL i převodovku DSK 316, tak jsem připraven k vyzkoušení SAMSONa-56 a OP-115, což je, jak správně tušíte obraceč píce, se záběrem 115 cm.

Inu umluvil jsem si zapůjčení těchto mašinek přímo od VARI z Libice a mohl jsem začít s Otčenáši. Proč? Jelikož letošní období senoseče je u nás za poslední dlouhé roky nejdeštivější, co pamatuji. A já adjunkt co se senoseče s VARI týká. To není úplně kombinace, na kterou bych si vsadil do rulety. Ale co. Nějak bylo, nějak bude a kdo nic nedělá, nic nezkazí. S těmito myšlenkami jsem se odhodlal a na jednu, dle předpovědi, krásnou sobotu naplánoval sečení.

Ráno jsem naložil Samsona na vlek, který mi na louku odvezla žena a já sám šel s ÓPéčkem pěšky, po ose. Po příjezdu k louce jsem Odstavil a odpojil OP, zapojil SAMSONa (výměna adaptérů na DSK316 je opravdu na tři vteřiny)  a po zralé rozvaze a rozplánování postupu sečení se mohlo jít na věc.

Panečku…. Ten Samson, to je věc. Jelikož mám co se trávy týká k převodovce DSK pouze mulčovací adaptér TAJFUN-52, bubnovka mě překvapila. První věc, která mě potěšila, že není výkyvný podle podélné osy jako TAJFUN a je tedy dalo by se říci pro kosení trávy stabilnější a lépe se vede. U tajfuna je výkyv naopak vítán, jelikož při mulčování se často jezdí po nerovnostech a terénních vlnách, tak je tam výkyv víc než žádán. Ale to zase odbočuji.

Sečení šlo nádherně. Byl jsem tím vyloženě nadšený. Samson krásně řádkoval i bez plachetky a i přerostlou trávu hezky narovnal na pravou stranu vedle bubnu. Opravdu mě bubnové sečení uchvátilo. Je to nádhera s tím pracovat. Na výkon není zdaleka tak náročné, jako mulčovač. Místy i skoro dvoumetrová tráva se poroučela k zemi a urovnaná do řádku, jako když střelí a čekala na rozhození obracečem.

Po posečení jsem tedy během minutky vyměnil bubnovku za obraceč a projel posečené řádky, abych rozhodil a načechral místa, kde byla velká vrstva píce, pro lepší prosychání. A dnes padla. První den senoseče je za mnou.

Druhý den jsem před polednem vzal obraceč a všechno seno, které již stihlo hezky částečně proschnout, jsem znova obrátil. Musím se přiznat, že člověk musí najít ten správný systém, aby si seno obrátil a nezřádkoval si jej. Jakmile jsme na to se ženou přišli, jak se na lopatě sedí, byla to paráda. Obracení pak je jedna radost a člověk se jen kochá, jak mu načechrané seno nádherně přibývá.  Večer jsem pak obrátil znova s myšlenkou, že bych již dnes seno shrabal, ale ještě nebylo dost proschlé, jelikož hmoty bylo opravdu hodně.

Třetí den mi zrána sprchlo. No byl jsem jako kdyby mi hodili hračky do kanálu. Odpoledne, po práci jsem hned jel na louku zachránit co jde, ale stres byl zbytečný. Seno dál krásně prosychalo a po odpoledním otočení jsem již večer shrabával a už už honil souseda, ať si seno odveze pro jeho koně. Přece jen moje akce „Chov králíků“ je přece jen ve fázi projektování a odhodlávání, takže já bych seno zatím nezužitkoval.

 Abych to na závěr shrnul. Prvotní obavy z toho, jak to zvládnu a podobně, vystřídalo nadšení z opravdové jednoduchosti. Prostě člověk by musel být úplné jelito, aby s těmito mašinkami neudělal sena plný seník. Opravdu je to velice jednoduché a i nám se to podařilo na poprvé na jedničku s hvězdičkou. Mají to ve VARI opravdu vymyšlené a vědí, co dělají. Potřebujete-li seno a máte louku? Nemohu jinak, než doporučit bubnovou sekačku a obraceč píce od VARI z Libice. Stojí to za to. Zpracování strojů je takové, že ještě vaši vnuci budou rádi, že to tehdy děda koupil. Nekecám.

Přátelé, mějte krásné léto, krásnou dovolenou a hlavně bohatou úrodu, ať už králíků, sena, zeleniny, ovoce nebo okopanin. Ale hlavně: „Pěstujte a buďte soběstační s VARI.cz!“

           

            

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.

Související fotografie