Jak VARI slouží mezi horami a Hanou - 4. díl

Zveřejněno: 27. 6. 2023, autor: Zbyněk  Spěšný, přečteno: 1 207✕

Jelikož jsem skoro poslední měsíc poctivě vozil měkké dřevo z lesa, začalo být ve dvoře malinko k nehnutí. Musel jsem se tedy pustit do špalkování. S výbornou pilou a dalšími pomocníky (kleště, sapina, koza) šla práce od ruky.

A i když jsem na to strávil celou jednu sobotu, bylo vše pořezáno na špalky cca 35 cm dlouhé. No a ne že bych nějak vyřešil problém s nedostatkem prostoru ve dvoře.

010203

040506

To musela vyřešit až moje drahá žena, která se už po zimě těšila, až vytáhnu štípačku a bude se k ní moci postavit. Co vám  budu povídat. Polínka od štípačky jen lítala a než by se člověk nadál, byla plná kůlna měkkých polínek na zátop a po dvoře se dalo zase chodit. Tak už jen uklidit hromady pilin a kůry, co zbylo po měkkém dřevě a nějaké zbytky rostlin, co nám zbyly na hromadách po pozdně jarním úklidu. Všechno naložím a odvezu do kontejneru na bioodpad na návsi.

070809

101112

Jelikož zmrzlí  (Pankrác, Servác a Bum… teda, Bonifác) byli už za námi a ani se neobtěžovali nějakými mrazy, tak jsme mohli konečně všechny sazeničky, které doma moje drahá žena opečovávala od semínka, vysadit ven do foliovníku a dokonce i na vemkovní zeleninové záhony. S přípravou jak jinak pomohla Varinka a její parádní KUK. To není citoslovce. To je kypřící ústrojí kopinaté. :-) A jakože toto je fakt mašinka na připravu kypré půdy asi nejlepší. Jedno dvě odpoledne a žena má záhonky a foliovník jako ze žurnálu.

131415

1618

Uběhlo pár dalších dnů a my máme za sebou zase plno práce. A samozřejmě zase s pomocí VARI. Letos bylo jaro dost chladné, tak i tráva na sebe nechala čekat déle, než bývá zvykem. Takže k prvnímu mulčování jsem se dostal až ke konci května. Ale to jsem si zase užil. Na podzim Tajfun proběhl malinko větší údržbou, kdy jsem jej rozebral, odstrojil, očistil, promazal, nabrousil nalakoval a zpět složil do stavu hodného nového stroje i s novým spojovacím materiálem. Tady jsem udělal jedinou minimální změnu, na kterou jsem myslel už od prvních hodin mulčování. Šrouby na kluzácích samotného krytu nože jsem otočil matkou dovnitř a zvolil vratové šrouby. Často se mi totiž stávalo, že jsem trčícím šroubem s matkou zachytil ať už o pletivo, když jsem mulčoval okolo plotu, nebo o cokoli jiného, protože přece jen trčely dobrý centimetr přes boční profil kluzáku. A co se týká samotného Tajfunu, už měl odslouženou poctivou stovku hodin za 3 sezóny a pořádnou péči si víc než zasloužil.

1920

Když jsem měl hotové měkké dřevo a pomulčovány pozemky okolo domu, musel jsem se postarat o pole, které máme propachtováno a kde máme od podzimu česnek, tentokrát jsme zvolili odrůdu Slavin a od jara dva řádky cibule a 4 řádky červených brambor Laura. Takže naložím, sadu nářadí na proorání a přihrnutí, rotační plečku smontovanou na nejširší záběr, mulčovač a jedem.

212223

242628

30

Okolo pole už tráva taky dost povyskočila, tak jsem musel začít Tajfunem a pole několikrát dokola objel a vyčistil úvratě, abych neušlapal trávu při otáčení na konci řádku. Toto byla ta nejsnadnější práce. Teď přijde na řadu montážní stojan a traktor přestavím na proorávací speciál a každý řádek brambor hezky z obou stran proorám a přihrnu, aby hlízy měly dostatek prostoru a živin a byla bohatá úroda. Prooráním zároveň zničím meziřádkové plevele, takže dvě mouchy jednou ranou. Šlo to vcelku dobře a za několik chvil a pár přestávek jsem měl proorány naše 4 řádky, kamarádových 6 řádků a ještě 13 řádků propachtovatele. Tady jsem se už zapotil. Přece jen toto už je množství hodno celodenního úkolu a pro mě to zdaleka nebyla první, ani poslední práce toho dne.

Po proorání jsem Varinku přestavil zpět na traktor a pohonnou jednotku z něj nasadil na rotační plečku a na závěr jsem projel česnek i cibuli. A pro dnešek už jen očistit a uklidit nářadí a stroje a mám hotovo. Ufff...

293132

333435

Další dny u nás probíhaly v rámci příprav na oslavu. Manželka slavila narozeniny, tak bylo potřeba vše připravit a nachystat. Trávník posekala parádní BiSka, jak říkám naší sekačce VARI se systémem InStart, kterou nastartujeme pohodlně jen zmáčknutím tlačítka. Ale ten vrchol mě teprve čekal. Dojednal jsem si z obecního úřadu ve vedlejší dědince půjčení stolů a lavic pro hosty. A jelikož byly k vyzvednutí v sousední dědince, Zbyněk si udělal parádní dlouhý výlet s Varinkou. Sluníčko krásně svítilo odpoledním teplým sluncem. Přede mnou se tyčily horizonty a krásně brblal Kohler, za mnou utíkal teplý asfalt... Co víc si přát. Tak naložit, přikurtovat a hurá na 4 kilometry dlouhou cestu zpět domů. A zítra už grilování, pivo, víno, ženy zpěv… A u toho grilování si i malinko zaudíme ovocnou štěpkou, co nám na jaře připravilo Rapido. Tak a teď už ticho a jde se slavit!

404142

4344

45

474846

A vše nejvíc nejlepší mé úžasné ženě Lucii ke krásným kulatinám!!!

A příště už řízneme do tvrdého ;-) Ale to až příště.

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.